MEDIS AWARDS: Tri hrvatska liječnika osvojila medicinskog Oscara

MEDIS AWARDS: Tri hrvatska liječnika osvojila medicinskog Oscara
Foto: Press

Jučer u Sarajevu proglašeni su pobjednici međunarodnoga natječaja International Medis Awards for Medical Research, poznatijeg kao medicinskog Oscara.

Čak tri pobjedničke nagrade ove godine odlaze u Hrvatsku – Ivanu Škegri, oftalmologu iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, dr. Miri Šimunu Alebiću iz Rodilišta i poliklinike Podobnik u Zagrebu i doc. dr. Mariu Ćuku iz Kliničkoga bolničkog centra Zagreb.

Ivan Škegro proglašen je pobjednikom u kategoriji oftalmologije. U svojem stručnom radu bavio se s istraživanjem kako vratiti vid pacijentima s transplantacijom leđne moždine kod kojih se mogu pojaviti teški problemi s vidom. To stanje, koje se skraćeno naziva GVHD, riješio je presađivanjem amnijske ovojnice majki koje su rodile carskim rezom na oko pacijenata.

Na terapijskome području ginekologije žiri je dodijelio priznanje ginekologu dr. Miri Šimunu Alebiću, dr. med., iz Rodilišta i poliklinike Podobnik u Zagrebu koji je proučavaoneplodnost i istraživao kod kojih su pacijentica s neplodnošću do sada poznati markeri ovarijske rezerve nepouzdani i tako je stručnjacima za reprodukciju omogućio definiranje tih bolesnica te izbor najboljeg oblika liječenja.

U pedijatriji, koja je već pet godina najzastupljenije terapijsko područje na International Medis Awards, ovogodišnji naziv pobjednika pripada pedijatru doc. dr. Mariu Ćuku, dr. med. koji se u svom stručnom članku posvetioanhidrotičnoj ektodermalnoj displaziji, rijetkoj bolesti s imunološkom deficijencijom.

Tako je pridonio boljoj dijagnozi i liječenju te izuzetno rijetke bolesti i time spriječio smrt na koju bi inače bio osuđen dječak Ivan koji je zbog iste bolesti već izgubio brata i sestru s rijetkom nasljednom bolešću.