USPJEH HRVATSKE MEDICINE: Na Svetom Duhu otvoren Suradni centar WHO-a za dječju oftalmologiju

USPJEH HRVATSKE MEDICINE: Na Svetom Duhu otvoren Suradni centar WHO-a za dječju oftalmologiju
Foto: Zagreb.hr

U Kliničkoj bolnici Sveti Duh danas je otvoren Suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za dječju oftalmologiju. U svi, drugi takav u Europi i deveti u svijetu!

Istom prigodom otvorena je i novoizgrađena zgrada u koju će biti smješteno pet klinika sa šest djelatnosti, u čiju izgradnju i opremanje je Grad Zagreb uložio 21,5 milijun kuna.

Veliko priznanje zagrebačkoj bolnici došlo je kao rezultat napora poduzetih u proteklih deset godina. Liječnici iz KB Sveti Duh najprije su na razini Zagreba krenuli s projektom “Ambliopija u četverogodišnje djece”, da bi ga Ministarstvo zdravstva 2015. godine podiglo na nacionalnu razinu u obliku Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti.

“Dobili smo i Nacionalni registar oboljelih te Nacionalni dan ambliopije i po tome smo jedini u svijetu, dok screening na ambliopiju ima svega desetak zemalja u svijetu”, izjavio je Mladen Bušić, ravnatelj KB Svetu Duh.

Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala je te napore i postignute rezultate te je zagrebačka Klinike za očne bolesti proglašena centarom izvrsnosti, dodao je.