M San Grupa i dalje najmoćnija IT tvrtka u regiji

msan-360U 2012. godini 100 najvećih IT poduzeća po prihodu u Adriatic regiji ostvarili su ukupno 2,52 milijarde eura i zapošljavali nešto više od 14.000 radnika, objavio je u utorak IDC Adriatic.

U odnosu na godinu dana prije ukupni prihod uključenih tvrtki smanjen je za 1,8 posto. Istodobno, broj zaposlenih povećan je 4,0 posto.

Najveća kompanija po prihodu ostala je M San Grupa, regionalni distributer sa sjedištem u Zagrebu s ostvarenih 214 milijuna eura, a u prvih pet, baš kao i prethodne godine uključeni su Comtrade Grupa iz Beograda, slovenska Avtera, globalni vendor IBM i regionalni sistem integrator S&T Group. Nalazi su to upravo objavljenog istraživanja, koje IDC Adriatics priprema već četvrtu godinu zaredom.

Nakon umjerenog rasta zabilježenog u 2011. vodeće kompanije u regije ostvarile su pad prihoda u prošloj godini, ističe Boris Žitnik, glavni analitičar i direktor IDC Adriatics.

Međutim, kretanja između zemalja i pojedinih kategorija poduzeća snažno variraju odražavajući konjunkturu u pojedinim zemljama te sposobnosti pojedinog poduzeća da se prilagode izazovima zaoštrenih uvjeta poslovanja. Prihod najvećih IT tvrtki u Sloveniji i Hrvatskoj je opao, dok su Srbiji i Bosni i Hercegovini porastao, a u Makedoniji stagnirao. Razlike između postignuća pojedinih tvrtki variraju od snažnog rasta do oštrog pada njihovih prihoda.

U kategoriji regionalnih i lokalnih šampiona; informatičkih poduzeća pružatelja IT usluga i proizvođača softvera vodeće tri kompanije su redom kao i godinu ranije: ComTrade Group, S&T Group, Asseco SEE, dok je na četvrtoj poziciji Combis.

Među tvrtkama koje gotovo da ne bilježe prodaju hardvera prednjače srpski Nordeus i regionalna kompanija In2 Grupa iz Zagreba.

Od globalnih tehnoloških vendora koji imaju podružnice u Adriatic regiji listu predvodi IBM, kao i u 2011. godini, a na drugu poziciju zadržao je Oracle. Međutim, kad su internacionalni igrači u pitanju, prihod njihovih podružnica u pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u regiji.

Među distributerima IT opreme vodeća tvrtka je već spomenuta M San Grupa, a slijede je Avtera iz Ljubljane i PiN Computers iz Novog Sada. Ljestvicu u maloprodaji informatičkih produkata ponovo predvodi iStyle.

Žitnika pojašnjava da ovakav pregled daje odgovor na pitanje “Tko je tko“ u informatičkoj ponudi u Adriatic regiji. Krajnjim korisnicima, voditeljima informatike i nabavi omogućuje uvid u ulogu i značaj pojedinih igrača na tržištu, a samim IT poduzećima daje mogućnost usporedbe vlastitih postignuća s konkurencijom.

Dodaje da jednostavno, ovo može poslužiti kao vodič za sastavljanje liste potencijalnih partnera kod procjene kod koga potrošiti sredstva namijenjena IT investicijama u sljedećoj godini. (Marinko Petković)