Novosti iz ZET-a: Zaštitari će “držati” švercere do dolaska policije

zet-kontrolaPutnike koji se švercaju u zagrebačkom gradskom prijevozu uskoro bi do dolaska policije mogli zadržavati zaštitari, neslužbeno doznaje Tportal.

Svjesni činjenice da ZET-ovim kontrolorima nisu dužni ni po kojem zakonu pokazati osobnu iskaznicu ako ih ovi to zatraže, ukoliko se utvrdi da nemaju kartu, sve veći broj putnika odlučuje ih ignorirati ili jednostavno napustiti vozilo po dolasku na stajalište.

Posljednja neugodna situacija dogodila se na relaciji Velika Gorica – Zagreb kada je kontrola uhvatila švercera, a u dogovoru s vozačem iz autobusa nisu pušteni ni ostali putnici do dolaska policije kako se ne bi dogodilo da slijepi putnik umakne jer mu ZET-ovci nemaju pravu onemogućiti slobodu kretanja, podsjeća Tportal.

Kako bi izbjegli slične situacije u ZET-u razmišljaju o angažmanu zaštitara koji bi prema važećim propisima, smatraju u gradskom prijevozniku, mogli zadržati putnike bez karte do dolaska policije, a na taj način ne bi bili oštećeni oni koji plaćaju prijevoz.

Smatraju da se to može usporediti s angažmanom zaštitara u trgovačkim centrima u kojima oni imaju pravo zadržati, do dolaska policije, one koji se nedolično ponašaju ili su uhvaćeni u krađi.