Kultni album Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića po prvi put na vinilu

“Neke stvari možeš isplanirati, ali neki projekti isplaniraju tebe”, rekao je Vlatko Stefanovski povodom 20. obljetnice objave kultnog albuma “Treta majka”.

Objavljen na 180-gramskom vinilu, album “Treta majka” suradnja je gitarističkih virtuoza Stefanovskog i Tadića te Theodosiija Spassova, poznatog kavalista. Ovaj sjajan trojac donio je svoju interpretaciju poznatih tema iz bogatog glazbenog etnoblaga.

U proljeće 2004. u domu Vlatka Stefanovskog u skopskom naselju Taftalidže okupilo se, kako on kaže, zanimljivo društvo. Iz Los Angelesa je stigao Miroslav Tadić, s kojim je do tada realizirao albume “Krushevo” (1998.) i “Live in Belgrade” (2000.), a iz Sofije je došao Theodosii. “Theodosii je glazbenik čija mašta i nadahnuće nemaju granica pa smo s njim tada zajedno nastavili taj magični put”, rekao je Tadić.

Vođeni idejom o novom albumom, zavirili su u riznicu glazbenog etnoblaga. “Svi smo kopali po tradicionalnoj muzici Balkana. Miro i ja, naravno, najviše po makedonskim temama i ritmovima”, prisjetio se Stefanovski i dodao: “Nas trojica smo govorili isti muzički jezik.”

Treta majka (remaster 2024) | Vlatko Stefanovski, Miroslav Tadić ft. Theodosii Spassov | full album:

“Ostala mi je u sjećanju ta atmosfera puna topline i prisnosti. U satima odmora između snimanja šetali smo gradom, išli na tržnicu i u stari dio Skopja gdje sam upijao vibracije koje su toliko karakteristične za makedonsko podneblje. To me ispunjavalo dodatnom inspiracijom i dubljim razumijevanjem muzike koju smo svirali”, dodao Tadić.

Svoju glazbenu konverzaciju zaokružili su albumom “Treta majka”, a inspiraciju iz onoga što je etno, lokalno, podigli su na svjetsku razinu.

S odmakom od dva desetljeća, svježina albuma “Treta majka” je neupitna, a ove sjajne glazbenike i dalje povezuje zajednički ukus, humor, senzibilitet i ljubav, nerijetko i iste pozornica.

Osim što je donio pozitivne kritike, album je otvorio prostor i brojnim sjajnim koncertima. “Neke stvari možeš isplanirati, ali neki projekti isplaniraju tebe”, rekao je Stefanovski o albumu koji i dandanas ima važno mjesto u njegovoj pedeset godina dugoj karijeri.

“Pošto rijetko slušam svoje albume desi mi se da, kada slučajno čujem nešto s ‘Trete majke’, pomislim kako je to bila dobra svirka i zapitam se tko li su ovi muzičari. Tek se onda sjetim da to zapravo sviramo mi”, u šali poručuje Miroslav Tadić i zaključuje: “Za mene je ‘Treta majka’ položila ispit vremena i ostat ću ponosan na taj album dok god se bavim glazbom.”

Foto: El Gvojos, Ahsan Lin