Opet više od 300 novozaraženih: “Trend nije dobar, moramo se uozbiljiti!”

prof. dr. sc. Ivica Lukšić
Foto: Screenshot HRT

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježeno 334 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2703, priopćio je Stožer civilne zaštite.

Među njima su 283 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 15 pacijenata. Jedna osoba je preminula.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 11428 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 195 preminulo, 8530 se oporavilo.

U samoizolaciji su trenutno 9042 osobe. Do danas je ukupno testirano 183 912 osoba, od toga 4074 u posljednja 24 sata.

U KB Dubrava prije nekoliko dana ponovno je otvorena Covid-bolnica, a prof. dr. sc. Ivica Lukšić, predstojnik Klinike za kirurgiju lica, čeljusti i usta i koordinator koordinator bolničkog liječenja oboljelih od covida-19 u KB Dubrava, upozorio je jutros u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska da trend nije dobar.

“Mi jutros imamo u Covid-dijelu KB Dubrava 17 bolesnika, od toga dva na respiratoru. Od početka ovog tjedna došli smo na 17, to nije dobar trend”, rekao je Lukšić.

Dodao je da se radi o srednje teškim do teškim bolesnicima.

“Trebamo se svi uozbiljiti, trebamo stvarno ostati odgovorni jer trend porasta bolničkih bolesnika i onih na respiratorima nije dobar i budi oprez. Ne možemo ući s ovakvim brojkama u jesen jer će zdravstveni sustav jednostavno biti preopterećen i dolazi u opasnost i za ostale, ne-Covid bolesnike”, rekao je Lukšić.

Naveo je da trenutno u KB Dubrava pozitivno pet zdravstvenih djelatnika, a još 25 ih je u samoizolaciji. To je zasad na ukupan broj dobro, ali trend je negativan, dodao je. Lukšić je također rekao kako misli da se bolesnici osjećaju sigurno i da dobivaju svu potpunu skrb koja im je potrebna.

Građanima je poručio da ostanu odgovorni.

“Cjepiva nema, virus je tu među nama, život mora ići dalje, moramo raditi i živjeti, ali uz pridržavanje osnovnih mjera možemo značajno poboljšati ovu situaciju”, poručio je prof. dr. sc. Ivica Lukšić.