KB Dubrava dobila novu hibridnu operacijsku dvoranu opremljenu najsuvremenijim uređajima

Foto: ZG express
Foto: ZG express

Klinička bolnica Dubrava dobila je novu hibridnu operacijsku dvoranu. Opremljena najsuvremenijim uređajima, imat će ključnu ulogu u modernoj dijagnostici i učinkovitijem liječenju kardiovaskularnih bolesti – vodećem uzroku smrti u Hrvatskoj, objavio je HRT.

Novi standardi u izvođenju operacija počinju u ovoj hibridnoj dvorani. Vaskularni kirurzi i radiolozi složeni zahvat na začepljenim krvnim žilama od sada izvode na jednom mjestu.

“Mi smo zaista uigrani. Ovo danas je prvi hibridni zahvat koji predstavlja jedan simplex slučaj gdje smo radili endarterektomiju preponskih arterija, znači izljuštili smo arterije od ateroskleroznih plakova”, rekao je Andrej Šitum, pročelnik Zavoda za vaskularnu i opću kirurgiju, KB Dubrava.

Zatim u operacijsku dvoranu ulazi tim intervencijskih radiologa i izvodi endovaskularni zahvat.

“Prije bi se pacijent prvo stavljao kod nas u enodvaskularnu salu, pa bi se premještao u kirušku salu. Ovo je sa puno strana puno bolji zahvat zato jer je sve na istom mjestu, jedna ekipa anasteziologa, jedna radiologa i kirurga”, rekao je Danijel Cvetko, intervencijski radiolog, KB Dubrava.

“Osim što je skraćeno vrijeme cjelokupnog invazivnog liječenja, prednost predstavlja i to što možemo odmah provjeriti finalni rezultat takvog liječenja i ukoliko nešto nije u redu, možemo nastaviti liječenje u istom aktu znači u istoj sali u isto vrijeme”, istaknuo je doktor Šitum.

“Malo smo svi uzbuđeni ima još nekih stvari za uhodat se, ali evo za sad sve protječe OK. Sve je kako treba biti. To iziskuje naravno edukaciju, stalno učenje, multidisciplinarni tim, ali evo radimo sve na boljitku pacijenata”, rekla je Ivana Suton, voditeljica tima operacijske sale vaskularne kirurgije, KB Dubrava.

Zato je potrebna nova oprema. Riječ je o najsuvremenijim uređajima na tržištu, ističe ravnatelj KB-a Dubrava.

“Bolesnici će dobiti manju dozu zračenja, liječnik bolju sliku, bolji dijagnostički instrument i naravno sve to pospješuje proces liječenja i ishode liječenja”, istaknuo je Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava.