Koje su zimske gume najbolje, a koje najlošije? Evo što je pokazao veliki test Hrvatskog autokluba!

Koje su zimske gume najbolje, a koje najlošije? Evo to je pokazao veliki test Hrvatskog autokluba!
Foto: Unsplash

Hrvatski autoklub sa svojim partnerima i ove je godine proveo tradicionalni veliki test zimskih guma. Testrane su dvije dimnezije guma iznimno popularna (185/65 R15 T) i jedna nešto rjeđe zastupljena dimenzija (205/65 R16C T), piše Revija HAK.

Manje pneumatike koristi vrlo širok spektar vozila iz B i C segmenta, kao što su Hyundai i20/i30, Kia Rio/Ceed/Stonic, Renault Clio/Kangoo/Zoe, Opel Adam/Corsa/Astra, Citroen C3/Berlingo/Nemo, Alfa Romeo Mito, Seat Ibiza, VW Polo (test–vozilo)…, dok su veći pneumatici s ovoga testa namijenjeni kombi i lakim gospodarskim vozilima, poput Ford Transita, Renault Traffica, Opel Vivara, Mercedes Vita, VW T6 (test–vozilo)…

Kod nas prilično popularne Sava gume doživjele su pravi debakl na ovom testu – u manjoj dimenziji njihova se guma Sava Trenta M+S samo djelomično preporučuje, dok u je u većoj dimenziji Sava Eskimo S3+ dobila ocjenu “ne preporučuje se”.

U manjoj dimenziji (185/65 R15 T) analizirano je 16 guma, od kojih ni jedna nije zavrijedila najvišu ocjenu – izvrstan! Tri su gume vrlo preporučljive, njih čak deset je preporučljivo, jedna se djelomično preporučuje, a dvije se ne preporučuju.

Koje su zimske gume najbolje, a koje najlošije? Evo to je pokazao veliki test Hrvatskog autokluba!
Foto: Revija HAK

Od tri najbolje ocijenjene gume, dvije dolaze iz tvornica premium brandova – Dunlop (pobjednik) i Pirelli, kojima se priključio Kleber. Preostala tri top-proizvođača nisu se našla u tom odabranom društvu zbog laganih podbačaja na ledu (Continental) i snijegu (Michelin i Goodyear).

Od ostalih, Sava se samo djelomično preporučuje zbog priličnog kiksa na suhom, dok se Toyo i novak na tržištu Davanti ne preporučuju zbog ozbiljnih propusta na snijegu (Toyo) i mokrom (Davanti).

U većoj dimenziji (205/65 R16C T) namijenjenoj kombi i lakim gospodarskim vozilima, pobjedu je u konkurenciji 15 proizvođača guma odnio Continental, ispred Pirellija i Michelina.

Koje su zimske gume najbolje, a koje najlošije? Evo to je pokazao veliki test Hrvatskog autokluba!
Foto: Revija HAK

Dakle, vrh je okupirala premium trojka, no ni ona nije prošla bez problema, pa je njihova ukupna ocjena samo – preporučuje se (nitko nije izvrstan niti vrlo preporučljiv).

Osam guma se preporučuje (Vredestein, Goodyear, Falken, Bridgestone, Kumho, Matador, Uniroyal i Yokohama), a čak četiri ne preporučuju (Sava, BF Goodrich, Goodride i Maxxis).