VINSKA SRIJEDA: U Zagrebu predstavljena autohtona hvarska vina Bell’lakov

VINSKA SRIJEDA: U Zagrebu predstavljena autohtona hvarska vina Bell'lakov
Foto: Julio Frangen

Zagrebački popularni bar Roots u svojem je projektu Vinskih srijeda nakon posla, predstavio mladu vinariju Bell’Iakov s Hvara.

Ove vinske srijede, prije velikog 3. četvrtka u studenom kada cijeli svijet pije mladi Beaujolais (nouveau), Zagrepčani su, uz prof. Mariju Vukelić i vinara Marija Carića mogli kušati ‘mladi Hvar’ i tako malo preduhitriti svjetski poznati francuski Beaujolais.

VINSKA SRIJEDA: U Zagrebu predstavljena autohtona hvarska vina Bell'lakov
Foto: Julio Frangen

Za razliku od većine hvarskih vinarija, vinarija Bell’Iakov je mlada, tek zalazi u svoju drugu godinu i ne može se pozvati na bogatu i dugu obiteljsku tradiciju, ali (ipak) nastavlja dugu i slavnu vinarsku tradiciju otoka Hvara. Ono što neki smatraju minusom, Vina Bell’Iakov nastoje pretvoriti u svoju prednost, stvarajući tako vina koja ne robuju uvriježenim navadama. Dobna struktura vinograda Bell’Iakov je izuzetno mlada, najstariji nasadi imaju devet godina, a većina tek dolazi na rod. Većina ih je smještena na južnim padinama Hvara oko Ivana Dolca, manji dio u starogradskom polju.

Osim sorti i vina koje danas nude – bogdanuša, prč, plavac mali – iz vinarije najavljuju u skoroj budućnosti i hvarske pošipe i vugave… Na vinskoj srijedi u Rootsu predstavljene su najvažnije sorte Hvara – plavac mali, prč i bogdanušu, uz nezaobilazni ružičasti Opol! Svoja je vina predstavio mladi vlasnik vinarije – Marijo Carić.

Degustacija je započela s Bogdanušom 2019 – izvornom sortom otoka Hvara. Vino je bilo blago povišene kiseline, niskog alkohola (11,5%) i sortne arome. Sljubljeni zalogaj bio je mladi kravlji sir Veronika i komadići suhe marelice.

VINSKA SRIJEDA: U Zagrebu predstavljena autohtona hvarska vina Bell'lakov
Foto: Julio Frangen

Bogdanuša (bogdanjuša) je autohtona sorta otoka Hvara, od davnih dana pa do danas uzgaja se na području Agera. Cijenjena je bijela sorta koja redovito daje kvalitetno vino. Koristi se za proizvodnju sortnoga vina, ali daje i odlične kombinacije s drugim autohtonim bijelim sortama.

Drugi je bio Prč 2019 (parč), vino nižih kiselina i intenzivne zanimljive (muškatne) arome. O specifičnosti arome govori i jedno od mogućih objašnjenja za naziv sorte: prč je mužjak koze koji u sezoni parenja ima izrazito intenzivan miris, često nepodnošljiv. Tako je i s vinom prčem, nekome se sviđa, nekome ne, a najviše je onih koji ga nikad nisu ni uspjeli kušati. U Rootsu smo kušali berbu 2019. i svima se svidjela – uz zalogaj mladog kozjeg sira.

Treće vino bio je Opol 2019, s položaja Ivan Dolac. Još jedno nekonvencionalno vino koje prkosi uvriježenoj praksi. “Našoj su vinariji vinski znalci zamjerili što od plavca malog sa znamenitog lokaliteta Ivan Dolac radi rosé, a ne moćan i odležani “crnjak”. Mnogi su se čudili gdje nam je računica da od takve izvrsne sirovine radimo rosé. Ali, nakon sjajnih dojmova u prvoj godini berbe 2018. i ove smo godine nastavili s našim opolom – Ivan Dolac”, izjavio je Marijo Carić, koji hrabro sliijedi svoj zacrtani put.

Opol 2019. oduševio je aromatikom, voćnošću, nježnom svježinom i veselom privlačnošću – sa željom da s popije čaša više. Pratio ga je drniški pršut.

Za kraj degustacije, ponos Hvara: Plavac mali – Ivan Dolac. Berba 2018., 14,1% alk., nefiltrirano vino, njegovano u inox spremnicima. U proizvodnji su primijenjene određene modifikacije u tehnologiji, ali to su male tajne vinara koje ostaju – tajne, ali uvijek razvesele nepca svakog vinoljupca koji ne robuje razvikanim imenima – i prihvaćaju da plavac mali može biti divno, mlado vino.

Vinsku publiku ovaj je plavac mali doista razveselio u kombinaciji s domaćim, finim hvarskim kolačem od rogača, koji je spremila Marijeva supruga Viktorija. Plavac mali Ivan Dolac Bell’Iakov 2018 se može kušati u zagrebačkom baru Rootsu. (M. Petković)