KLM obnavlja flotu, nabavlja čišće, tiše i štedljivije zrakoplove za duge relacije

Foto: Press

KLM planira obnoviti svoju stariju generaciju dugolinijske flote zrakoplovima obitelji Airbus A350. Zrakoplov Airbus A350 je otprije priznat kao najtiši i najučinkovitiji zrakoplov svoje generacije.

Novi širokotrupni zrakoplovi imaju značajne prednosti u pogledu smanjenja emisije CO2 i utjecaja buke.

Predsjednica i izvršna direktorica KLM-a Marjan Rintel: “Danas obilježavamo vrlo poseban dan za KLM. Ovom odlukom o kupnji novih zrakoplova napravili smo veliki korak prema našoj budućnosti. Svoju flotu možemo učiniti znatno čišćom, tišom i učinkovitijom u potrošnji goriva s novim zrakoplovima A350. Ovaj korak je izuzetno važan jer nam omogućuje da postanemo održiviji. Nadalje, našim putnicima možemo ponuditi mnogo više usluga i udobnosti na interkontinentalnim odredištima.”

Air France KLM grupa potpisala je ugovor s tvrtkom Airbus za nabavu ukupno 50 zrakoplova Airbus A350-900 i A350-1000, uz opciju kupnje dodatnih 40 zrakoplova. Naručenih 50 zrakoplova biti će raspodijeljeni između KLM-a i Air Francea u skladu s dinamikom lokalnog tržišta i regulatornim uvjetima. KLM očekuje uključivanje zrakoplova Airbus A350 na interkontinentalnim letovima od 2026. godine, čime će zamijeniti svoje Boeinge 777-200ER, Airbus A330-200s i Airbus A330-300s.

Održiviji i tiši

Novi zrakoplovi Airbus A350 predstavljaju veliki korak u izgradnji čišće i tiše flote, proizvodeći 40% manje buke i trošeći 25% manje goriva od sličnih zrakoplova starije generacije. Trup zrakoplova većinom je ojačan laganim materijalima (kompoziti i titan), što omogućuje smanjenu potrošnju goriva na većim udaljenostima. U kombinaciji s upotrebom održivog zrakoplovnog goriva (SAF) te drugih inovacija i poboljšanja učinkovitosti, ovi novi zrakoplovi značajno će doprinijeti da letovi budu čišći, tiši i učinkovitiji u potrošnji goriva. Dodatno, zrakoplov Airbus A350 također osigurava važan iskorak u smislu korisničkog iskustva, udobnosti i učinkovitosti.

O KLM Royal Dutch Airlines

Više od jednog stoljeća KLM je bio pionir u zrakoplovnoj industriji. KLM je najstariji zrakoplovni prijevoznik koji još uvijek posluje pod svojim izvornim imenom i ima za cilj biti vodeći europski mrežni prijevoznik u usmjerenosti na putnika, učinkovitosti i održivosti. KLM mreža letova povezuje Nizozemsku sa svim ključnim svjetskim gospodarskim regijama i moćan je motor koji pokreće nizozemsko gospodarstvo.

KLM Royal Dutch Airlines dio je Air France–KLM grupe. KLM je također član globalne SkyTeam Alliance, koja ima 18 članica zrakoplovnih kompanija.

O Air France-KLM grupi

Globalni igrač sa snažnom europskom bazom, glavna područja poslovanja Air France-KLM grupe su prijevoz putnika, prijevoz tereta i zrakoplovno održavanje.

Air France-KLM vodeća je grupa zrakoplovnih prijevoznika u međunarodnom prometu na polasku iz Europe. Svojim klijentima nudi pristup svjetskoj mreži koja pokriva više od 310 odredišta zahvaljujući Air France-u, KLM Royal Dutch Airlines-u i Transavia-i, uglavnom iz svojih središta u Paris-Charles de Gaulle i Amsterdam-Schiphol.

Zajedno sa svojim partnerima Delta Air Lines i Virgin Atlantic, Air France-KLM upravlja najvećim transatlantskim zajedničkim pothvatom, s više od 340 dnevnih letova u 2019.

Prepoznata već 18 godina kao vodeća industrija u održivom razvoju, Air France-KLM grupa odlučna je ubrzati prijelaz na održivije zrakoplovstvo. Od 2003. Air France-KLM grupa članica je inicijative Global Compact Ujedinjenih naroda. Primarna svrha je dati značajan doprinos ciljevima održivog razvoja UN-a, usklađenim s aktivnostima Air France-KLM grupe.