KULTNI ZRAKOPLOV NA PUTU OKO SVIJETA: Douglas DC-3, uz pratnju hrvatskih MIG-ova, sletio na Pleso

Douglas DC-3
Foto: Press

U Zračnu luku Zagreb danas je, uz pratnju MIG-ova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, sletio kultni zrakoplov Breitling Douglas DC-3 kojem je Zagreb prva postaja na putu oko svijeta povodom proslave njegova 77. rođendana.

Svoje dojmove i iskustva na druženju u hotelu Esplanade podijelila je posada Breitlinga DC-3 koju čine: Francisco Agullo (kapetan i vlasnik), Gabriel Eveque (pilot), Thomas Hofmann (pilot) i Peter Kellner (CEO Breitling Austrija). Sljedeća postaja nakon Zagreba u ovoj jedinstvenoj avanturi bit će Atena, i to u nedjelju. Druženje je i uveličao odlikovani vojni pukovnik Milivoj Boroša.

Od ožujka do rujna 2017. Breitling DC-3 sudjelovat će u velikoj turneji po svijetu u nekoliko faza. Prva postaja na njegovu putovanju je Zagreb, pa je avion koji je vozio i sam James Bond sletio na Pleso. Bit će to veliko postignuće ovog legendarnog zrakoplova, koji će proslaviti svoj 77. rođendan. Posada neće biti usamljena leteći od jednog do drugog kontinenta, jer će tijekom cijelog putovanja s njima biti ograničena edicija kronografa Navitimer od 500 komada.

Povlašteni partner u osvajanju neba, Breitling pokazuje predanost prema očuvanju aeronautičke baštine podupirući obnovu legendarnih letjelica – Lockheed Super Constellation i Douglas DC-3. Ovaj propelerni zrakoplov s dvama motorima izumljen 1935. godine revolucionarizirao je putovanje zrakom. Pod nadimskom „Zrakoplov za iskrcavanje u Normandiji“ doživio je svojih pet minuta slave u lipnju 1944. godine. Sagrađeno je više od 16,000 takvih zrakoplova, a sve veće zrakoplovne kompanije kupile su ih kao dio svog voznog parka. U današnje vrijeme u cijelom svijetu postoji manje od 150 zrakoplova 150 DC-3 u voznom stanju, uključujući Breitling DC-3.

Douglas DC-3
Foto: Press

Zrakoplov DC-3 HB-IRJ predan je kompaniji American Airlines 1940. godine te ga je najprije koristila američka vojska između 1942. i 1944., prije no što je dan na korištenje komercijalnim avionskim kompanijama.

Nakon što ga je obnovila grupa predanih entuzijasta, ovaj zrakoplov sad brani boje Breitlinga te sudjeluje u brojnim zračnim mitinzima.

Aktualna turneja završit će u rujnu na zračnom mitingu Breitling Sion Airshow 2017. Turneja će biti isprekidana brojnim zaustavljanjima, što će omogućiti organiziranje događanja ili sudjelovanje u zračnim mitinzima. Neki sretni putnici imat će priliku sudjelovati u dionici putovanja zrakoplovom.