Kineski elektro-automobili osvajaju Europu!? Jedna njemačka tvrtka već je naručila 100.000 vozila

Ilustracija | Foto: Freepik

Za neke bi to bio auto iz snova: 653 konjskih snaga, obrtni moment 850 Newtona po metru, od nula do sto kilometra na sat za 3,9 sekundi, električni pogon na sva četiri kotača, domet od 500 do 700 kilometara, zavisno o kapaciteta baterije. Cijena u osnovnoj verziji: 69.900 eura.

Riječ je o novoj, vrhunskoj limuzini ET7 kineskog proizvođača električnih automobila Nio. Prvi primjerci trebali bi biti isporučeni u Europi ovog listopada. Već sada se može se naručiti i SUV-verzija EL7, koja bi trebala početu stizati od siječnja, a kasnije se očekuje i manji model, ET5, koji je u biti konkurencija Teslinom modelu srednje klase 3, piše Deutsche Welle.

Novost u Europi je i koncept stanica za zamjenu baterija koji Nio lansira paralelno s prodajom. Ako ne želite puniti bateriju, možete zamjeniti praznu za punu. To traje samo nekoliko minuta. Za sada u Njemačkoj postoji samo jedna takva stanica, u Bavarskoj, na autocesti A8, ali do kraja godine trebalo bi ih biti još 19, a zatim, tijekom 2023., još 100.

Katastrofa na kreš-testu – to je bilo nekad…

Kineski automobil? Vrijedi li to uopće? Prije 17 godina pokušaji kineskih proizvođača da uđu na europsko tržište završili su katastrofalno i prije nego su počeli. Terensko vozilo Landwind potpuno je podbacilo na kreš-testu njemačkog auto-moto kluba ADAC. Fotografije oštećenja prilikom tog testiranja bile su vrlo rječite.

Ali to je bilo nekad. U međuvremenu se situacija promijenila. Njemačka rent-a-car kompanija Sixt nedavno je najavila spektakularan posao. Ta velika firma za iznajmljivanje automobila sa sjedištem u Münchenu naručuje 100.000 električnih automobila od kineskog proizvođača BYD do 2028. godine. Prvi stižu već ove godine.

Za BYD je to važan korak ka Europi. Oni su već sada jedan od najvećih proizvođača baterija u svijetu, a srednjoročno bi mogli postati i najveći proizvođač električnih automobila i tako zbaciti Teslu s vrha.

Ozbiljna konkurencija s Dalekog istoka?

Pored firmi kao što su BYD i Nio, u naletu su i kompanije kao što su SAIC, Geeli i Great Wall Motors, ali i startup-firme kao što je Xpeng. Poznavaoci procjenjuju da bi se uskoro na tržištu Europe moglo pojaviti gotovo 20 kineskih marki automobila.

Prednost im je to što proizvode različite klase električnih vozila, dok veliki europski proizvođači, uključujući i njemačke, obično nude samo električna vozila skuplje klase.