Pada popularnost električna vozila, upravo je stigla vijest koja će kupce dodatno pokolebati

Foto: Freepik

Jedan od posljednjih dokaza da električni automobil još nije zaživio je tržište rabljenih vozila, piše Revija HAK.

Portal specijaliziran za kupnju i prodaju rabljenih vozila iSeeCars upravo je objavio studiju koja pokazuje da cijena rabljenih električnih vozila pada brže od rabljenih vozila s motorima unutarnjim sagorijevanjem i hibridnih vozila.

Cijene električnih vozila pale su za 30 do 40 posto od lipnja prošle godine, dok je prosječna cijena benzinskih automobila pala za samo 3 do 7 posto u istom razdoblju.

Premda je pad cijena rabljenih električnih vozila dramatičan, ono što je zbunjujuće je da nema naznaka da će se vrijednosti rabljenih električnih vozila stabilizirati.

U jednom će trenutku cijene rabljenih električnih vozila morati dosegnuti dno, ali čini se da još nismo dosegnuli tu točku.

Dok je prosječna cijena vozila s nultom emisijom naglo pala u manje od godinu dana, cijena automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem ostaje stabilna.

Jedan od primjera koje koristi iSeeCars je vrijednost BMW-a serije 3 u usporedbi s onom rabljenog Tesla Modela 3. U lipnju 2023. električni automobil je imao prosječnu cijenu višu od BMW-a za 2635 dolara, ali u svibnju 2024. situacija se okrenula pa Model 3 ima prosječnu cijenu 4806 dolara nižu od BMW-a.

Još jedan sličan primjer je onaj BMW-a X3 i Tesla Modela Y. U prosjeku je Model Y bio 4570 dolara skuplji od X3 u siječnju 2024., ali ta se razlika smanjila na samo 175 dolara u svibnju 2024. godine.