PROMETNI STRUČNJAK: “Hibridni automobili su prevara, a kupovinu električnih ne bih preporučio”

Foto: Screenshot HRT

Prometni stručnjak Željko Marušić smatra da su električni automobili precijenjeni i ne savjetuje kupovinu tih automobila za obitelj!

“Precjenjuje se ekološki benefit”, rekao je Marušić gostujući u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2.

“Sama cijena energije, kilovatsat brzih punionica je 1,2 – 1,3 eura. Kad uspoređujete dizelski i električni automobil to je niža razina brzine. Ne govorimo o brzinama od 150-160 km/h, jer kada vozite električnim automobilom vozite 120 na sat. Tada dizelski automobil troši 5 litara, što iznosi 8-9 eura, dok električni automobil troši 15-18 kilovatsati električne energije koja se plaća po struji, što iznosi 20 eura. I to je preskupo. Isplativost električnog automobila nakon pet godina, koliko ćete ga moći prodati i kome, a da ne spominjem funkcionalnost. Kada putujete iz Splita u Zagreb, prvo se morate popeti na Sveti Rok, a onda gledati prvu stanicu”, rekao je Marušić te istaknuo kako bih svima savjetovao da povuku ručnu kočnicu i dobro razmisle.

Na argumentaciju da električni automobili manje zagađuju, da nema buke, da su manji troškovi vožnje, te da je lakše održavanje i veća sigurnost, Marušić je rekao da je to sve upitno.

“Ekologija je pitanje premještanje zagađenja. Dokazano je da dizelski automobili zagađuju manje od električnog jer treba proizvesti litij, treba proizvesti bakar, pa i cijeli automobil”, pojasnio je .

Istaknuo je kako je problem kad su u pitanju električni automobili slojevit, te da su interesi velikih, a da mi trebamo slijediti koliko možemo.

“Trebamo vidjeti odakle nam električna energija, kako ju distribuirati, kako ćemo riješiti punionice po gradu. Ta tranzicija će ići sporije”, rekao je, te dodao kako nije generalno protiv toga, ali da treba prihvatiti onoliko koliko odgovara našim nacionalnim interesima.

Osvrnuo se i na poticaje. Rekao je kako su oni vrlo problematični, neiskreni i štetni.

“Nije samo pitanje poticaja za električna vozila, nego poticaja za hibridna vozila. Tu je posebni problem, što je otkrila Njemačka, da je to ustvari prevara. Imate plug-in hibrid koji statistički ili službeno troši 1,9 litara na 100 kilometara, koji punite svaki dan. Međutim, to su vozila koja ljudi kupuju na tvrtke ili dobivaju kao službena vozila. I oni ih uopće ne pune po noći i onda ta vozila troše 5 do 8 puta više, 500 do 800 posto više, a netko im je dao poticaje. To je čista prevara. Poticaje bi trebalo ukinuti i sve dati na tržište. Onda će proizvođači električnih automobila koji su napuhali cijene, sami sniziti cijene. I to je pošteno. Zašto bi netko tko nema mogućnosti kupiti automobil kroz te poticaje, koji su opet novac građana, financirao bogataše?”, upitao je Marušić.

VIC DANA: Gospođa se vratila ranije