Pogledajte kako će izgledati hrvatska tvornica robotaksija, gradit će se u Lučkom

Foto: Verne

Tvrtka Verne koja bi, kako se najavljuje, trebala do 2026. u Zagrebu ponuditi uslugu robotaksija, najavila je izgradnjom tvornice za serijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila.

Kako je priopćeno iz tvrtke Mate Rimca, tvornica će se nalaziti u Zagrebu, u Lučkom, u sklopu VGP Parka Zagreb, a prostirat će se na čak 28.500 metara četvornih.

Tvornicu će graditi belgijska kompanija VGP, kojoj je ovo prva posao u Hrvatskoj.

“Pronašli smo idealnu lokaciju i pravog partnera za izgradnju našega prvog proizvodnog pogna autonomnih vozila u Zagrebu. Ovdje će se proizvoditi sva Verne vozila. Vozila za sva tržišta bit će proizvedena u Hrvatskoj, čime naša zemlja dobiva ključnu ulogu u modernoj automobilskoj industriji”, izjavio je Marko Pejković, CEO Vernea.

Na samom početku će se, najavio je, proizvoditi nekoliko stotina vozila, a nakon toga tvornica će biti u mogućnosti proizvesti i do 10 tisuća vozila godišnje.

“Volumen proizvodnje povećavat će se kroz vrijeme, prateći dinamiku projekta. Izgradnja ovog proizvodnog pogona za velikoserijsku proizvodnju predstavlja ključan korak za naš projekt, kao i cijelu zemlju. Stvorit ćemo brojna kvalitetna radna mjesta te tako privući i zadržati radnu snagu u Hrvatskoj”, ističe Pejković.an napredak prema digitalnim i zelenim tehnologijama.