KAJKAVCI U LISINSKOM: Danas objavljeno što sve donosi ovogodišnje izdanje popularne manifestacije

Kajkavci u Lisinskom
Foto: Zagreb.hr

Radio Kaj, kao organizator, danas je, zajedno s pet kajkavskih županija i Gradom Zagrebom, u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski na konferenciji za novinare najavio manifestaciju Kajkavci u Lisinskom.

Radi se o izložbeno-prodajnom, turističko-gospodarskom i kulturološkom projektu koji će se održati u nedjelju, 11. ožujka, od 14 do 22 sata, u Koncertnoj dvorani Lisinski.  
 
Na konferenciji su sudjelovali gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota i direktor Radija Kaj Drago Gradiček.
 
Gradonačelnik Bandić je zahvalio organizatorima što su neumorno radili da prirede što bolji program. “Prije svega želim zahvaliti mojim kolegama županima. Mi želimo biti logistika i podrška ovoj manifestaciji budući da svaki treći čovjek u državi govori kajkavski, a čak većina bruto domaćeg proizvoda Hrvatske dolazi iz kajkavskih krajeva”, rekao je Bandić. 

“Projektom Kajkavci u Lisinskom naglašavamo slobodu gospodarstva – poljoprivrede i turizma. Kroz pjesmu i ples živimo vrijednosti kulture, te njegujemo tradicijske vrijednosti kajkavskog kraja”, zaključio je direktor Radija Kaj Drago Gradiček.

Župan krapinsko-zagorske županije Željko Kolar izjavio je kako će se uz prisustvo 28 izlagača predstaviti kulturna baština našega kraja i gastronomska ponuda s kojom se dičimo. Napomenuo je, također, da je kaj za njih više od riječi: “I u današnjosti živimo u ‘kaju’ i sve projekte koje radimo vežemo za naš ‘kaj'”.

“Zagrebačka županija predstavit će se s dva projekta – ‘Izbor Vinske kraljice Zagrebačke županije’ i ‘Izbor najuzornije seoske žene Zagrebačke županije'”, istaknuo je zamjenik župana zagrebačke županije Hrvoje Frankić. Riječ je o dva projekta koji su osmišljeni u Zagrebačkoj županiji, a nakon toga su se proširili na cijelu Hrvatsku. Posjetitelji će moći probati i pjenušce zagrebačke županije jer smo po njima postali poznati tako da nas nazivaju “hrvatska champagne regija”.

Župan međimurske županije Matija Posavec izjavio je kako će se njihova županija predstaviti kroz svoje proizvode – meso iz tiblice, bučino ulje, međimursku gibanicu, sir, šampanjac, ali  i kroz specifičnu kulturnu baštinu.

“Naša županija predstavit će svoje gastronomske specijalitete među kojima ističem Varaždinsko zelje koje je prošle godine službeno dobilo oznaku izvornosti na razini Europske unije, što je veliko priznanje za ovu visokovrijednu namirnicu”, naglasio je na konferenciji župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

Duh kajkavskih popevki prilikom konferencije za novinare oživjeli su mlada učenica Ela Ranogajec Inkret s izvedbom „Kaj vu duši“ te Ivan Benc pjesmom „Dragi naš KAJ“.

Bogata ponuda na štandovima

Inače, na nedjeljnoj manifestaciji “Kajkavci u Lisinskom” sudjelovat će brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva, turističke zajednice, toplice, subjekti koji pružaju usluge zdravstvenog turizma, cikloturizma, vinari, pčelari… Posjetitelji će moći kušati domaće kolače, zagorske štrukle, varaždinsko zelje, meso z tiblice i još mnogo toga, a najmlađi će se moći igrati s tradicijskim drvenim igračkama koje je zaštitio UNESCO.

Predstavit će se najuzornije seoske žene, vinske kraljice, a za kulturno-umjetnički program pobrinut će se kulturno-umjetnička društva kajkavskog kraja. Ulaz na prodajno-izložbeni sajam u prostorima KD-a Vatroslav Lisinski bit će besplatan, a županijski štandovi će posjetitelje dočekivati od 14:00 do 19:00 sati.

Nakon završetka sajma, s početkom u 19:00 sati, u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, uz izravni prijenos na Radiju Kaj, održat će se Koncert kajkavskih popevki na kojem će nastupiti brojni izvođači koje će pratiti orkestar Radija Kaj pod vodstvom Karla Kukovačeca.