Jeftinije parkiranje, niži komunalni doprinos, besplatni udžbenici…

parkiranjeOd sljedećeg tjedna Zagrepčani će plaćati jeftiniji parking i komunalni doprinos pri legalizaciji bespravnih građevina. Jakuševčani će ponovno dobivati naknadu zbog života uz smetlište, a učenici obećanje da će na jesen dobiti besplatne udžbenike.

Piše tako Večernji list, napominjući da je gradonačelnik Milan Bandić sve te odluke poslao na raspravu u Gradsku skupštinu, koja bi ih trebala izglasati 4. srpnja.

Razumijevajući sadašnju gospodarsku situaciju i probleme s kojima su suočeni roditelji učenika, Grad će za 2013./2014. financirati udžbenike osnovnoškolcima, što je gradonačlenik Bandić obećao još prije izbora, a Ivica Lovrić, pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport, već je uputio osnovnim školama na području grada dopis u kojem stoji da “Grad Zagreb namjerava u školskoj godini 2013. / 2014. osigurati besplatne udžbenike za sve učenike zagrebačkih osnovnih škola”.

Cijene parkiranja, ako većina podrži gradonačelnikov prijedlog, bit će niže i do 25 posto. Umjesto 10 kuna za sat parkiranja u prvoj zoni, Bandić traži osam, u drugoj umjesto pet nudi četiri kune po satu. Niže će biti i cijene garažnog parkiranja pa će od osam do 18 sati umjesto sedam kuna po satu, parkiranje koštati šest kuna, a po noći tri kune. Pojeftinit će i dnevne karte, odnosno kazne za one koji ne plate parking. U prvoj zoni će stajati 160 umjesto 200 kuna, u drugoj 80 umjesto 100, a u trećoj 30 umjesto 50 kuna.

Novost je i mogućnost kupnje povlaštenih karata za parkiranje onima koji ne stanuju u toj zoni, ali po znatno skupljim cijenama. Takva tjedna karta koštat će 300, 150 i 60 kuna, ovisno o zoni, a mjesečna 1200, 600 i 240 kuna.