58.000 učenika na jesen će dobiti besplatne udžbenike

Jedna od točaka dnevnog reda prve sjednice zagrebačke Gradske skupštine u novom sazivu trebala bi biti odluka o dodjeli besplatnih udžbenika učenicima osnovnih škola.

udzbenici

Budući da je projekt besplatnih udžbenika najavio aktualni, a po svemu sudeći i budući gradonačelnik Milan Bandić, čija lista će, gotovo je sigurno, biti okosnica vladajuće većine, odluka bi trebala dobiti potporu gradskih zastupnika.

Ivica Lovrić, pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport, već je uputio osnovnim školama na području grada dopis u kojem stoji da “Grad Zagreb namjerava u školskoj godini 2013. / 2014. osigurati besplatne udžbenike za sve učenike zagrebačkih osnovnih škola”.

Nabavljanje besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce Grad Zagreb koštat će oko 30 milijuna kuna, izjavio je Lovrić u razgovoru za Index.hr.

Međutim, ta sredstva nisu još osigurana. “Trenutno nemamo sredstva, ali imat ćemo ih nakon izbora. Trebat će rebalans koji mora potvrditi skupština. Vjerujemo da će to skupština podržati, odnosno da ćemo napokon imati normalnu skupštinu”, izjavio je Lovrić.

Besplatne udžbenike trebalo bi osigurati za ukupno 58 tisuća učenika. Škole su svoj dio posla već obavile – predale su popis naslova udžbenika za iduću godinu te broj učenika, a sada je sve na budućoj vladajućoj garnituri.