Javio se na oglas koji je našao na društvenoj mreži pa ostao bez 28 tisuća eura!

Foto: Pixabay

Jučer, 28. kolovoza, u Bjelovaru dvoje građana je prijavilo prijevaru putem oglasa na društvenim mrežama, objavila je policija.

57-godišnjak je prijavio kako je u svibnju ove godine na društvenoj mreži pronašao oglas za trgovanje kriptovalutama. Nakon uplate novca za kupovinu kriptovalute primio je više telefonskih poziva, s inozemnih telefonskih brojeva, u kojima se od njega tražilo da uplati novčana sredstva za proviziju, osiguranje i porez na temelju ostvarene dobiti. Muškarac je u više navrata uplatio zatražene novčane iznose, ali dobit od ulaganja u kriptovalute nije dobio čime je oštećen za više od 28 tisuća eura, priopćila je Policijska uprava Bjelovarsko-bilogorska.

Prijevaru je prijavila i 61-godišnjakinja koja je na društvenoj mreži pronašla oglas za kreditiranje. Kontaktirala je oglašivača kojem je u svrhu realizacije kredita ustupila svoje osobne podatke i podatke o bankovnom računu. Za isplatu kredita od 61-godišnjakinje je u tri navrata zatražena uplata novčanih sredstava za javnobilježničke troškove i troškove poreza. Nakon uplate svih troškova u ukupnom iznosu većem od 2 tisuće eura oštećena nije dobila kredit.

“Upozoravamo građane kako je potreban dodatan oprez prilikom ulaganja ili kreditiranja putem oglasa na društvenim mrežama jer velik dio takvih oglasa je lažan i ima za cilj prevariti građane koji se odluče za ulaganje ili kreditiranje”, ističe se u priopćenju Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorska.

Posebno treba biti sumnjičav prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit, a kod kreditiranja vrlo povoljne uvjete za realizaciju i otplatu kredita.

Prije ovakvih novčanih transakcija bilo bi dobro zatražiti nepristrani financijski savjet.

Ako ste jednom uložili u prijevaru prevaranti će vas vjerojatno ponovno ciljati ili prodati vaše podatke drugim prevarantima zato se čuvajte budućih prijevara.