IZLOŽBA DARIJA BAJURINA: Pelješki most, pristaništa i pruge iz artističke perspektive

IZLOŽBA DARIJA BAJURINA: Pelješki most, pristaništa i pruge iz artističke perspektive
Foto: Unimedia / NS Dubrava

U galeriji Filakovac Narodnog sveučilišta Dubrava otvorena je izložba fotografija “Put naš svagdašnji!” autora Darija Bajurina, na kojima se prikazuju veliki infrastrukturni projekti, kao što je to Pelješki most, željezničke pruge, pristaništa… na jedan sasvim novi, do sada neviđeni artistički način.

Na otvaranju izložbe govorio je Boris Homovec, autor predgovora u katalogu izložbe i naglasio da je Bajurin, samozatajan umjetnik slabo poznat široj javnosti iako su njegove dosadašnje video radove mnogi imali prilike vidjeti na televizijama u zemlji i inozemstvu.

IZLOŽBA DARIJA BAJURINA: Pelješki most, pristaništa i pruge iz artističke perspektive
Foto: Unimedia / NS Dubrava

Kao redatelj dokumentarnih filmova, reklama i tv misija sad je pred publiku izložio i svoje fotografije. Te fotografije zaslužuju i puno veće formate i naslovne stranice, naglasio je Homovec, jer su svojom energijom izričaja fascinantne i vizualno uzbudljive.

FOTOGRAFIJA: Otvara se izložba Darija Bajurina “Put naš svagdašnji”
Foto: Dario Bajurin

Motivi gradilišta, njihov jedinstven prikaz jasnih odnosa i proporcija iz pomalo neobičnih ptičjih perspektiva pretvorili su obične željezničke pruge u unikatnu čipku a dijelove Pelješkog mosta gotovo u sakralne motive.

Estetika, geometrijska proporcionalnost uz jedinstvenu dubinu pri kadriranju pobuđuju pozitivni nemir u promatračima.

Većina posjetitelja na otvaranju izložbe, zbog njene tematike, bila je iz svijeta inženjera i graditelja koji su pomalo u čudu gledali estetizirani prikaz reda njihovih gradilišta koja su u realnom životu uglavnom u kreativnom neredu građevinskih procesa.

Posjetitelji su sa zanimanjem pokušavali prepoznati oblike i detektirati o čemu se na fotografijama točno radi, lukobranu, podzemnoj garaži, željezničkoj pruzi, trajektnom pristaništu, parkiranim automobilima ili dijelovima Pelješkog mosta.

Ova izložba je otvorila neke nove vizure velikih infrastrukturnih projekata iz “Povezane Hrvatske” koji će svojim dovršetkom mijenjati način života u našoj zemlji upravo onako, kako je ova izložba promijenila percepciju ovih projekata pretvorivši ih iz hrpe građevinskog željeza i betona u umjetničke prikaze.

Za sve koji je žele pogledati, izložba je otvorena do 15. listopada i može se posjetiti radnim danom u foto galeriji Filakovac u Narodnom sveučilištu Dubrava. Nakon toga izložba se seli u galeriju Lazareti u Dubrovniku a postavit će se i virtualna izložba za sve one koji iskazuju interes a nisu u mogućnosti pogledati je u živo.