Iz Makarske krenula nova era tenisa, igralo se po novim pravilima, bez gemova i setova

Foto: Pirka Visual Studio

Nikad se nisam tako dobro zabavljala na teniskom meču, hvala vam na tome – izjavila je Dea Herdželaš, najbolja bosanskohercegovačka tenisačica nakon što je njezin tim Makarska Sharks pobijedio Kaštela Knigtse u do sada nikada viđenom načinu igre na teniskim terenima.

Time Tennis, globalni brend i revolucija u svijetu sporta, lansiran je sinoć iz Tenis centra Makarska uz sjajnu atmosferu, vrhunska imena i Harija Rončevića koji je uoči egzibicijskih mečeva koncertom zagrijao odlično raspoložene navijače, a zabava se nastavila i nakon mečeva uz nastup grupe Cambi.

Foto: Pirka Visual Studio

Uz Deu Herdželaš u timu Makarska Sharks igrali su Talijan Giovanni Oradini, Makaranka Mariana Dražić, naš Duje Kekez, trener je bio hrvatski zet (suprug Karoline Šprem) Cipranin Marcos Baghdatis.

S druge strane mreže tim Kaštela Knigtsa predvodila je najpoznatija kaštelanska tenisačica Tena Lukas, a uz nju su igrali Britanac Marcus Willis, Francuskinja Emmanuelle Girard, naš reprezentativac u kolicima Sven Maretić na čelu s trenerom Frankom Škugorom.

Igrala su se četiri meča, Herdželaš protiv Lukas u kojem je bosanskohercegovačka tenisačica bila bolja (41:29), u drugom meču Oradini je pobijedio Willisa (43:38), a u mješovitim parovima Dražić/Kekez i Girard/Willis slavili su Kaštelani (41:47), dok je Kekez slavio u duelu s Maretićem (12:6).

Egzibicijski mečevi trajali su dvadeset minuta, podijeljeni u dva poluvremena po deset minuta, svaki po deset minuta, uz stanku od dvije minute. Svaki od trenera imao je pravo na time out od 60 sekundi po poluvremenu i u svakom trenutku mogli su biti na terenu, a igrači su mogli međusobno komunicirati. Stolice za glavnog suca nije bilo, a što je najatraktivnije publika je navijala čitavo vrijeme, poticale su je dvije limene glazbe, domaća iz Makarske i HGD Biranj iz Kaštel Lukšića.

Nije bilo gemova i setova, u Time Tennisu broji se poen po poen, dok winner vrijedi dva poena. U svakom poluvremenu na terenu su poput cheerleadersica nastupale plesačice splitskog kluba Dance Crew United. Ukratko – pravi spektakl koji je s tribina pratilo oko 500 navijača iz čitave Dalmacije i regije.

Među njima i poznato tenisko lice Ivan Dodig. Došao je podržati Time Tennis iza kojeg stoji Kaštelanin Feliks Lukas, široj javnosti poznat kao direktor WTA turnira.

“Dolazi vrijeme za promjene u tenisu, posebno mi je drago da je na tu ideju došao moj dragi prijatelj Feliks i da smo u Makarskoj vidjeli kako će to izgledati. Igra je lijepa, atraktivna, dinamičnija, zanimljiva i sigurno ima potencijal u svijetu tenisa. Poznato je da tenis prate starije generacije, prosjek godina je veći od 60 tako da ovakav brži i eksplozivniji pristup natjecanju ima potencijala i sigurno će privući mlađu publiku. Naravno da tradiciju treba njegovati, no nova pravila, uvjeren sam, imat će odjeka u svijetu sporta”, istaknuo Dodig.

“Želio bih se zahvaliti Ivanu koji nas je došao podržati, ali i svim sportašima koji su najavljivali ovaj event na društvenim mrežama, a bilo ih je uistinu mnogo. Jedno veliko hvala tenisačicama i tenisačima koji su sudjelovali u egzibiciji, ali i publici koja je došla u impresivnom broju iako nisu znali što ih očekuje na trenu. Bili su sjajni navijači, napravili su vrhunski show. U maloj Makarskoj prvi put u povijesti igrao se drugačiji tenis, svijetu smo predstavili nova pravila i nema više natrag. Na ovom projektu radili smo godinama i vjerujemo u njega”, poručio je Lukas.

Da je interes već pobudio potvrđuje i činjenica da su sinoć u Makarskoj snimljeni prvi kadrovi za dokumentarac holivudske produkcijske kuće Mandalay Sports Media, koja stoji iza legendarnog filma The Last Dance o Chicago Bullsima, a na tribinama su bili svjetski poznati fotograf Matt Holyoak, Thomas Bata praunuk osnivača tvrtke Bata i tvornice u Borovu, Mike Saran, vlasnik splitskog hotela Le Meriden Lav i osnivač zaklade Sport2Life…