U Zagreba obilježen Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi

Foto: Press

U Zagrebu živi između 4.800 i 8.500 osoba kojima je potrebna palijativna skrb, a nije svima dostupna. Uz podršku cijele zajednice, a posebice volontera i donatora, to se može promijeniti.

Središte Zagreba danas je bilo mjesto obilježavanja Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi. Udruga Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna i Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, organizirali su događaj koji se ove godine u cijelom svijetu održava pod motom: “Suosjećajne zajednice – zajedno za palijativnu skrb”.

Razvoj palijativne skrbi primarno jest zadatak države i lokalnih zajednica, ali tek uz podršku i suosjećajnost cijele zajednice, palijativna skrb se može razvijati na način da bude cjelovita i svima dostupna.

Palijativna skrb je usmjerena na poboljšanje kvalitete života osoba koje se suočavaju s teškim bolestima koje su napredovale do faze u kojoj se ne može očekivati potpuno izlječenje.

Predsjednica udruge La Verna, Blaženka Eror Matić, koja sa svojih 37 volontera na godišnjoj bazi pomaže više od 200 zagrebačkih palijativnih bolesnika i njihovih obitelji, zahvalila je svim građanima koji su se u velikom broju danas odazvali na Cvjetni trg, informirali se i donirali.

“Podrška građana je ključ unapređenja palijativne skrbi. Svatko može doprinijeti. I oni koji su u mogućnosti uključiti se u volontiranje, i oni koji nas podržavaju svojim donacijama jer svaki je iznos vrijedan i važan i mi ga ulažemo u razvoj rada udruge kroz koju putem raznih projekata, u suradnji s partnerima, unapređujemo palijativnu skrb u cijeloj Hrvatskoj.

Grad Zagreb je naglasio da podržava ovu akciju te kontinuirano ulaže u programe i projekte koji doprinose razvoju palijativne skrbi na području Zagreba.

Građane Zagreba zajednički su pozvali da se uključe u volontiranje i doniraju za akciju “ZaČin ljubavi”. Donirati se može i online, putem donacijskog obrasca na internetskoj stranici udruge La Verna www.laverna.hr ili uplatom na žiro račun: HR3724020061100823359.

Svaka donacija utjecat će na živote oboljelih i njihove obitelji te mijenjati zajednicu u kojoj živimo.