Island prekinuo pregovore o članstvu u EU

island-euIslanski ministar vanjskih poslova Gunnar Bragi Sveinsson priopćio je kako je Island obustavio pregovore s Europskom unijom.

“Raspustili smo tim i pregovaračke grupe te više neće biti održan nijedan summit. Vlada je jedinstvena po tom pitanju. Proces je obustavljen, ništa nije zatvoreno, želimo poboljšanje naše komunikacije i jačanje naših veza s EU bez priključivanja”, rekao je Sveinsson u parlamentu.

Podsjetimo, Island je pregovore s EU započeo 2010. godine, za vrijeme bivše socijaldemokratske vlade. Bivša vlast tvrdila je da će ulazak u EU ojačati ekonomsku poziciju Islanda.

Međutim, izbori održani ove godine u travnju donijeli su promjenu vlasti, a vladu su sastavile Nezavisna stranka i Progresivna stranka, partije desnog centra koje se protive članstvu Islanda u EU.

Ovakav ishod izbora doživljen je kao glasanje Islanđana protiv članstva u EU. Prema anketama, samo 25 posto građana Islanda podržava ulazak u EU.

Shodno tome, nova vlada odlučila je prekinuti pregovore, iako je Island već zatvorio oko trećine od 33 pregovaračka poglavlja.