Drama u OŠ Otona Ivekovića: Učenik prijetio kalašnjikovom pa smješten na psihijatriju

Portalu Dnevnik.hr je potvrđeno kako je uznemirujuća objava na Facebooku dječaka iz Zagreba, učenika 5. razreda OŠ Oton Iveković, bila “okidač” hitnog sastanka predstavnika svih nadležnih institucija i izdvajanja djeteta iz obitelji.

zlatni-kalasnjikov-630

Krajem kolovoza na Facebook profilu dječaka objavljen je prijeteći status: “Ovime treba ubiti učiteljicu!!!”, koji je popraćen fotografijom kalašnjikova.

Tu je informaciju Dnevnik.hr doznao tijekom jučerašnjeg dana, a upravo ona je bila i glavni “okidač” za hitnu akciju institucija. Preventivno djelovanje bilo je, u ovom slučaju, nužno.

Podsjećamo, nakon što su roditelji učenika svih petih razreda OŠ Otona Ivekovića iz Zagreba otvorenim pismom medijima ministru obrazovanja Željku Jovanoviću poručili kako će ispisati SVU djecu iz škole, ako se situacija s problematičnim dječakom hitno ne riješi, priča je krenula konačnom raspletu.

Dječak je jučer u pratnji majke prevezen kolima Hitne pomoći u Psihijatrijsku bolnicu za djecu i mladež, a njegov je otac priveden u policiju, neslužbeno nam je potvrđeno iz više izvora u nekoliko državnih institucija.

Vrhunac je to, sad je očito, obiteljske drame, koja se već godinama odvija u toj obitelji. Centar za socijalnu skrb godinama je dobivao prijave o nasilju u školama koje je pohađao taj dječak, no, kako neslužbeno doznajemo “nadzor u obitelji je bio teško provediv zbog nesuradnje roditelja”.

Dječak je privremeno izdvojen iz obitelji, a Dnevnik.hr neslužbeno doznaje da je smješten u dom u zagrebačkom naselju Dugave.

Također je iz više izvora potvrđeno kako su u tijeku izvidi i određene istražne radnje u dotičnoj obitelji, čji je otac ranije prijavljivan zbog nasilja u obitelji, no nemamo informacija o tome je li pravomoćno osuđivan.

Naime, zbog zaštite djeteta i zaštite osobnih podataka, a kako je riječ o djetetu i obitelji s teško narušenim međusobnim odnosima, do završetka svih istražnih i ostalih radnji, nijedna institucija neće davati službene potvrde.

Na upit portala Dnevnik.hr za potvrdom navedenih informacija, iz Ministarstva socijalne politike i mladih dobili su sljedeće priopćenje:

“U vezi situacije međuvršnjačkog nasilja od strane jednog od učenika prema drugima u Osnovnoj školi Otona Ivekovića u Zagrebu, održan je međuresorni sastanak u cilju sveobuhvatnog rješavanja problema.

Suradnjom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja, Ministarstva socijalne politike i mladih te nadležnog centra za socijalnu skrb uz sudjelovanje pravobraniteljice za djecu, usuglašena je odluka o daljnjem postupanju i pružanju primjerene stručne podrške i pomoći dječaku i njegovim roditeljima.

Na temelju odluke donesene na spomenutom sastanku, tijekom jučerašnjeg dana dječak je upućen i obuhvaćen multidisciplinarnom stručnom procjenom, uz pristanak majke. Sukladno rezultatima stručne procjene koja je u tijeku, Centar za socijalnu skrb će bez odgode poduzeti daljnje mjere obiteljsko-pravne zaštite dječaka. S ciljem zaštite prava i interesa djeteta, u ovom trenutku ne možemo pružiti više informacija”, piše završno u priopćenju koje smo dobili iz kabineta ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić.

Dječak je tijekom dosadašnjeg školovanja promijenio već tri obrazovne ustanove, no obrada na koju je upućen u Psihijatrijsku bolnicu za djecu i mlade bit će prva dijagnostička obrada provedena svih tih godina.”