Hrvatska dobila jednoglasnu potporu, od 1. siječnja smo dio Schengena!

Foto: Vlada RH

Hrvatska je primljena u Schengen, od 1. siječnja 2023. je punopravna članica Schengena. Odluku su jednoglasno potvrdili ministri svih 23 država, što je uvjet pristupanja.

Od 1. siječnja 2023. godine kolone vozila na granicama sa susjedima u Europskoj uniji postat će prošlost, a imat ćemo i niz drugih koristi.

“Hrvatska je dobila jednoglasnu podršku Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe – 1. siječnja 2023. postajemo članica Schengena! U godini isporuke ostvarili smo strateške ciljeve Vlade RH, od kojih će najveću korist imati hrvatski građani i gospodarstvo!”, objavio je premijer Andrej Plenković na Twitteru.

Schengen je jedan od temelja europskog projekta. Od osnivanja 1995. godine, kada su na tom području ukinute kontrole granica, sloboda kretanja diljem Europske unije postala je stvarnost. Građani mogu živjeti, studirati, raditi i provoditi svoje umirovljeničke dane bilo gdje u Europskoj uniji. Ovo pravo olakšava putovanja mnogim turistima i poslovnim ljudima.

Schengen sada obuhvaća 26 država: 22 države Europske unije i 4 izvan nje: Island, Norvešku, Švicarsku i Lihtenštajn.

Samo pet država članica Europske unije nije dio Schengena: Irska, koja je izašla iz schengenskog prostora, te Bugarska, Hrvatska, Cipar i Rumunjska.