INVESTICIJA ZAGREBAČKE PIVOVARE: Skuhano prvo novo pivo u Vukovarskoj mikropivovari

INVESTICIJA ZAGREBAČKE PIVOVARE: Skuhano prvo novo pivo u Vukovarskoj mikropivovari
Foto: Press

Prvo pivo skuhano u novom proizvodnom pogonu Vukovarsko mikropivovare napunjeno je u čaše na svečanosti povodom investicije tvrtke K pivovari u Vukovaru.

Svečanim otvorenjem završava se izgradnja novog proizvodnog pogona mikropivovare, u kojoj će se proizvoditi Vukovarsko pivo, od početka godine u vlasništvu tvrtke K pivovari, tvrtke kćeri Zagrebačke pivovare. Vrijednost investicije je 11 milijuna kuna i predstavlja značajno ulaganje u hrvatsko gospodarstvo, poručili su  novi vlasnici na svečanosti u poslovno-inovacijskom centru BIC-Vukovar.

INVESTICIJA ZAGREBAČKE PIVOVARE: Skuhano prvo novo pivo u Vukovarskoj mikropivovari
Foto: Press

Ulaganje u Vukovar i vrijednu investiciju komentirao je i predsjednik Uprave Zagrebačke pivovare Marko Njavro: “Cjelokupno pivsko naslijeđe Zagrebačke pivovare, odnosno vodeću poziciju na tržištu, stoljetno znanje i iskustvo u proizvodnji piva odlučili smo pretočiti u rastući segment specijalnih piva male proizvodnje, uz nastavak razvoja naših prepoznatljivih brendova. Otvaranje mikropivovare Vukovarsko zato je još jedan u nizu projekata na koje smo iznimno ponosni. Tim ulaganjem želimo poticati daljnje investicijsko ozračje u gradu Vukovaru i Vukovarsko–srijemskoj županiji, a posebno se zahvaljujemo Gradu Vukovaru i gradonačelniku Ivanu Penavi na pomoći i susretljivosti oko pronalaska adekvatnog prostora za novi početak proizvodnje Vukovarskog piva.”

 Vukovarsko je zadržalo sve svoje vrijednosti kao i izvorni okus i izgled. Radi se naime o svijetlom nepasteriziranom pivu koje se među prvima u Hrvatskoj istaknulo kao pivo male proizvodnje, a sada će se nastaviti proizvoditi prema istoj recepturi. Godišnji kapacitet Vukovarsko mikropivovare iznosi 5.000 hektolitara godišnje.

Koliko je ta investicija važna za poticanje daljnjih ulaganja u lokalnu zajednicu istaknuo je na svečanosti i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava: „Iznimno smo ponosni što će se ime grada Vukovara prenositi u svim dijelovima Hrvatske kroz naše lokalno pivo.  

Društvo ljubitelja piva je Vukovarsko pivo 2010. godine proglasilo najboljim hrvatskim pivom zbog njegovog okusa i priče koja nosi sjećanja na grad Vukovar. U međuvremenu je taj pivski brend zamalo pao u zaborav.

Trendove u mikropivarstvu i budućnost Vukovarskog pojasnila je Tina Puhalo, direktorica tvrtke K pivovari: “Za tvrtku K pivovari 2018. godina važna je zbog ulaska u rastući segment specijalnih piva, male proizvodnje. Procjene su da u Hrvatskoj navedeni segment piva drži oko jedan i pol posto tržišta, a na razvijenim tržištima kao što su Češka ili SAD, postoci prelaze deset ili čak do 20 posto. Vjerujemo da smo zato na vrijeme krenuli s razvojem Grif piva, a sada smo s Vukovarskim upotpunili svoj portfelj sa specijalnim svijetlim nepasteriziranim pivom.“  (M. Petković)