Hrvatsko IT tržište se vratilo u 2007. godinu

Informatičko tržište (IT) Hrvatske u 2013. iskazalo je slične vrijednosti u odnosu na prethodnu godinu, iskazavši neznatan rast od 0,7 posto te pritom dosegnulo vrijednost od 6,17 milijardi kuna, prema upravo dovršenom godišnjem istraživanju analitičke tvrtke IDC Adriatics objavljenom u utorak.

it_sektor
Mjereno u američkim dolarima, vrijednost domaćeg tržišta porasla je za 3,3 posto u odnosu na 2012. godinu na 1,08 milijardu dolara.

IDC Adriatics očekuje blagi oporavak IT potrošnje u 2014. U srednjem roku očekuje se da će IT tržište rasti prosječnom godišnjom stopom od 7,1 posto te ostvariti vrijednost od 1,52 milijardi dolara u 2018. godini.

“Umjeren oporavak domaćeg IT tržišta očekujemo u ovoj i idućoj godini, nakon šest godina pada. Implementacije treće razvojne platforme poput big data aplikacija, porast računarstva u oblaku i mobilnih aplikacija te korištenje društvenih mreža u svakodnevnom poslovanju, pozitivni su trendovi koji se polako prelijevaju s globalnog na domaće IT tržište“, napominje Ana Papež, regionalni direktor IDC Adriaticsa.

Dodala je da se na hrvatskoj IT sceni u prošloj godini zabilježeno je i nekoliko pozitivnih primjera poput uvođenja fiskalizacije te otvaranje novih data centara.

Ulazak Hrvatske u EU u 2013. godini dodatno je potaknulo buđenje start-up projekata te kvalitetniju suradnju izvozno orijentiranih ponuđača IT usluga i softverskih aplikacija.

Većina tehnoloških kategorija u 2013. godini je iskazala rast vrijednosti izražene u američkim dolarima. U segmentu hardvera najsnažniji rast su zabilježile isporuke pametnih telefona i tableta, a umjeren porast ispisni uređaji te poslužitelji, dok su blago opale vrijednosti isporučenih stolnih i prijenosnih računala.

Izraženiji pad vidljiv je na tržištu uređaja za pohranu podataka.

IT usluge bile su najveća zasebna kategorija s udjelom od 31 posto, pakirani softver zauzeo je 16 posto, a osobna računala zauzela su 15 posto u ukupnoj vrijednosti domaćeg IT tržišta u prošloj godini.

Na domaćem tržištu IT usluga, Combis je zadržao vodeću poziciju, kao i Microsoft na tržištu pakiranog softvera, dok je HP bio prvak na cjelokupnom tržištu računala i ispisnih uređaja u 2013.

Ogovarajući na upite, u IDC Adriatics kažu da prognoza rasta hrvatskog IT tržišta od sedam posto u ovoj godini, nije (pre)optimistična. I pored priznanja pogrešaka u prošlosti što se tiče uspješnosti pojedinih IT tvrtki, jer je domaće IT tržište lani zapravo dosegnulo razinu onoga iz 2007. godine.

Bolje dane za ovu važnu gospodarsku granu, u IDC-u vide u daljnjoj informatizaciji državne granice, školstva i implementaciji EU projekata u domaće gospodarstvo.

Na fiskalizaciji je, kažu, najviše profitirao Oracle, kao i In2, te IBM kod informatizacije 32 općinska suda, dok je Microsoft pretekao SAP na hrvatskom IT tržištu. (M. Petković)