Hrvatski vaterpolisti u finalu Europskog prvenstva, u polufinalu pobijedili Mađarsku 11:8

Foto: Facebook / HVS

Barakude su uspjele. Drugo europsko prvenstvo uzastopno, hrvatska je reprezentacija u finalu! U polufinalnoj je susretu naša izabrana vrsta svladala mladu, ali jaku Mađarsku 11:8.

U finalu, u utorak, 16. siječnja od 20.15 sati, Hrvatska će igrati protiv Španjolske. Najtežim smo mogućim putem dospjeli do našeg petog finala na kontinentalnim smotrama. Dosta je navesti da smo na putu do ove završnice trebali odigrati sa Španjolskom, Francuskom, Crnom Gorom, Grčkom, pa onda i Mađarskom. Odreda ozbiljni sastavi, te smo iz svih tih utakmica kao momčad rasli, napredovali, da bi u utorak zaigrali u finalu. Za naše treće zlato, ali i nešto čemu će se vjerojatno igrači i još više veseliti, kao i svi mi s njima – bio bi to trijumf za plasman na Olimpijske igre u Parizu. Ostavimo to za utorak.

U nedjeljnom polufinalu Barakude nisu niti jednog trenutka dopuštale suparniku vodstvo. Tek dva izjednačenja (1:1 i 2:2). S druge strane to nikako ne znači da je pobjeda lagano i jednostavno ostvarena. U teškom fizičkom nadmetanju, iscrpljivanju do iznemoglosti, ponovo je naša odlična obrana koja je takvom od 1. kola u Dubrovniku, iznijela najveći teret. Mnoštvo blokova, pritisak na vanjsku liniju, onemogućavanje distribucije lopte mađarskim centrima.

Napadački smo ‘slomili’ suparnika u zadnjoj četvrtini. Nazirala se pobjeda u drugoj minuti zadnje dionice (Lončar i Fatović za 8:6 odnosno 9:6). Tri i pol minute do kraja Butić je iz kontre pogodio za 10:7 i to je bio koračić do finala. Završni korak ili potez ostavljen je centru Vrliću koji je s 4-5 metara pogodio za 11:7.

“Ispada da je bilo savršeno, ali bilo je prvo teško, no radili smo i pogreške. Vidjeli ste kako ti Mađari igraju, kako ‘lete’ bazenom. Je, kontrolirali smo rezultat, ali ne i igru u svakom trenutku. ‘Curile’ su nam kontre. Dobro, imali smo i malo nesreće jer znam da su bila četiri izvanredna šuta koja su završila na okviru golu. Makar, što reći nakon ovakve pobjede? Sad tražiti manu! Ni govora, sretan sam i ponosan na svoje igrače. Ponosan kako se borimo, igramo i što smo napravili. Budimo sretni i ponosni, ali idemo mi po naš cilj. Želimo Pariz izboriti u Zagrebu. Počeli smo sa Španjolcima, završavamo s njima”, izjavio je nakon utakmice Ivica Tucak.