Hrvatski rukometaši neodlučeno protiv Austrije, za dva dana čeka ih susret protiv Rumunjske

Foto: Jozo Čabraja / Kolektiff Images

Hrvatska muška seniorska reprezentacija odigrala je neodlučeno 28:28 protiv Austrije u 2. kolu Skupine B 16. europskog prvenstva.

Put do drugog kruga još nije osiguran jer će nam trebati pobjeda protiv Rumunjske. Nažalost, osim propuštene prilike, jer imali smo napad za pobjedu, sve jako brine ozljeda ramena Ivana Martinovića. Koliko je teška saznat ćemo nakon snimanja u bolnici koje će se obaviti tijekom noći.

HRVATSKA: M. Mandić 10/32, F. Ivić 2/7, L. Mihić  -/-, D. Duvnjak -/-, M. Šoštarić 6/6, I. Karačić -/-, V. Načinović 5/6, M .Mamić -/-, L. Cindrić 3/5, T. Lučin 1/5, I. Martinović 2/2, M. Šipić 1/1, F. Glavaš 3/3, Z. Srna 1/5, Luka Lovre Klarica 3/5, M. Jelinić 3/5, izbornik: Goran Perkovac     

AUSTRIJA: C. Mostl 7/24, R. P. Hausle 2/13, M. Mahr -/-, J. Božović 3/3, S. Frimmel 2/4, N. Beloš -/-, L. Herburger 2/2, R. Weber 6/7, B. Živković 2/7, M. Mittendorfer -/-, E. Dombock -/-, M. Bylik 7/11, T. Wagner 2/3, J. Nigg -/-, L. Hutecek 4/7, M. Miskovez -/-, izbornik: Aleš Pajovič (SLO)  

SAP Arena ponovno je gorjela od hrvatskih navijača. U takvoj atmosferi nije se moglo i smjelo slabo igrati. Hrvatski izbornik ništa nije mijenjao u odnosu na prvi susret. Onih 16 igrača koji su bili u zapisniku protiv Španjolske našlo je svoje mjesto i protiv Austrije.

Naša početna postava bila je: Matej Mandić na vratima, Marin Jelinić i Mario Šoštarić na krilima. Crtu je držao Veron Načinović, a na vanjskim mjestima bili su Zvonimir Srna, Luka Cindrić i Ivan Martinović. Utakmicu smo otvorili furiozno. Pet napada, pet pogodaka, pa je već u četvrtoj minuti bilo 5:1. Sjajno je utakmicu otvorio Matej Mandić s 4 obrane u prvih sedam minuta.

Tempo je bio iznimno jak. Austrija je pokušavala i uspjela u nekoliko navrata iskoristiti brzi centar jer se naši nisu uspijevali na vrijeme vratiti i posložiti u obrani. Ali onoga trenutka kada bismo ih sveli na igru šest na šest, sve je bilo puno lakše.

Austrijska obrana čekala je naše igrače na 9 metara. I jako su tražili igru jedan na jedan. Trošili smo možda malo više snage nego što je trebalo, ali znali smo da na klupi imamo jače adute pa se nismo previše uzbuđivali. Tri pogotka razlike nakon prve četvrtine (9:6) bili su lijepa zaliha.

Nažalost, sredinom prvoga dijela upali smo u malu krizu i ponudili Constatinu Mostlu da se razbrani. Promašili su naši nekoliko zicera i Austrija je stigla najprije na pogodak zaostatka, 9:8, a onda u 19. minuti i izjednačenja, 9:9.

Ali do vodstva ipak nisu mogli. S dva pogotka u nizu, Hrvatska je otišla na 12:10 i lakše je disala do kraja prvog poluvremena. Tim prije jer je u tim trenucima naša obrana bila jako dobra. Austrijski izbornik stoga je bio prisiljen pozvati minutu predaha.

U zadnjih pet minuta mijenjali smo obranu. Ušao je kapetan Domagoj Duvnjak i zaigrali smo 5-1. Austrijanci su na tu obranu prokockali dva napada, naši su zabili i pobjegli na plus tri, 14:11. Ali je onda Aleš Pajovič na to odgovorio igrom sedam na šest pa smo se opet morali vratiti u obranu 6-0. Nismo uspjeli sačuvati tri, već dva pogotka razlike, ali i to nam je nudilo je nadu za drugi dio (14:12). Naša realizacija u prvih 30 minuta bila je 61, a austrijska 55 posto. Matej Mandić nam je donio sedam obrana. Constantin Mostl Austriji pet.

Obranili smo prvi napad u nastavku pa odmah zabili pogodak. Ponovno je na djelu bila obrana 5-1. Austrija je na vratima imala Ralfa Patricka Hauslea. I na njegovim krilima sjajno su odgovorili te s tri pogotka za redom u 35. minuti stigli do izjednačenja, 15:15. Četiri minute poslije Austrija je došla do prvog vodstva, 17:18. Bio je to razlog za prvu minutu predaha Hrvatske u drugom dijelu. Ali i promjenu na našim vratima. Ušao je Filip Ivić.

Samopouzdanje Austrijanaca raslo je sa svakom minutom. Trebalo je odgovoriti na tu naraslu ambiciju i primiriti ih što prije. S dva pogotka u nizu naši su to i napravili pa je prednost 20:19 vraćena na našu stranu u 46. minuti. Nakon dugo vremena u igru je vraćen i Ivan Martinović. Čekali smo s pravom njegov doprinos.

I baš kada je namjestio svoju ruku stradalo je njegovo rame i za njega je utakmica bila završena. Nadajmo se ne i prvenstvo. Divovska bitka nastavila se dalje. Igralo se pogodak za pogodak. Prednost je bila na našoj strani. Imali smo s igračem manje napad za plus tri, ali ga nismo iskoristili i trebalo je ponovno upregnuti sve snage da bismo došli do pobjede.

Osam minuta prije kraja vratio je naš izbornik na vrata Mateja Mandića. Imali smo u tom trenutku 25:24 i napad. I zabili. Austrija je napravila prekršaj u napadu i opet smo mogli do plus tri. SAP Arena je bila na nogama. Ali ni tu priliku nismo iskoristili. Austrija se vratila igri sedam na šest.

S dvije briljantne intervencije, Hrvatsku je ka trećoj prilici za plus tri povukao naš mladi vratar. Ovoga puta mi smo imali igrača više jer je Sebastian Frimmel bio isključen zbog izravnog udarca u glavu Mateja Mandića. I konačno smo otišli na tri razlike. Do kraja su ostale nepune četiri minute. Puno je to vremena u današnjem rukometu.

Austrija je s dva pogotka za redom brzo došla na minus jedan, 28:27. Trebalo je iznova zapeti. Nismo uspjeli u tom napadu. Dapače, poklonili smo im loptu i mogućnost za izjednačenje. I to se dogodilo 90 sekundi prije kraja. Krenuli smo u napad. I kako prva akcija nije prošla, izbornik je 45 sekundi prije isteka vremena pozvao minutu predaha. Nakon 15 sekundi dobili smo igrača više, ali nažalost, napad nismo iskoristili i ostalo je 28:28, odnosno po bod svakome.

Sa šest pogodaka iz šest pokušaja najbolji u našim redovima bio je Mario Šoštarić. Pet je dao Veron Načinović. Matej Mandić skupio je 10 obrana. Kod Austrije najbolji Mykola Bylik sa sedam pogodaka.

Hrvatsku za dva dana čeka susret protiv Rumunjske. Pobjedom sigurno prolazimo. Pobijedi li Španjolska Austriju tada ćemo prenijeti i dva boda. Slavi li pak Austrija, onda ćemo s bodom u Koln. Inače, u prvom susretu dana naše skupine Španjolska je pobijedila Rumunjsku 36:24.

EHF EURO 2024: SKUPINA B, 2. KOLO

HRVATSKA – AUSTRIJA 28:28
ŠPANJOLSKA – RUMUNJSKA 36:24