Hrvatski glazbeni zavod ugostio novinare u obnovljenom i dotjeranom prostoru [FOTO]

Hrvatski glazbeni zavod ugostio novinare u obnovljenom i dotjeranom prostoru
Foto: Zvonimir Ferina

Novi tepisi, ulaštene i konzervirane kamene površine u predvorju i na svečanom stubištu, obnovljena stolarija na prvom katu, brušeni i lakirani parketi u Velikoj dvorani i hodnicima, moderno uređene sanitarne prostorije – sve je to nova uprava Hrvatskog glazbenog zavoda uspjela napraviti u iznimno kratkom ruku.

Romana Matanovac Vučković, predsjednica Hrvatskog glazbenog zavoda | Foto: Zvonimir Ferina

Tek nešto više od godinu dana prošlo je od nemilih događaja koji su na neprimjereni način skrenuli pažnju javnosti na jednu od najstarijih kulturnih institucija u Hrvatskoj.

“Hrvatski glazbeni zavod je od svog osnivanja 1827. udruga građana, a njeni članovi su istinski su poklonici glazbe i nisu dopustili da se dogodi neki suludi scenarij pretvaranja ove prekrasne zgrade u hotel ili nešto slično. Dramatičnih događaja iz studenog 2018. nerado se sjećamo, a novo ravnateljstvo svim snagama ustraje u borbi za opstanak HGZ-a i njegovu transformaciju u suvremeni kulturni centar. Izvukli smo se iz financijskog minusa i to je najvažnije, no pred nama su veliki planovi i još mnogo posla”, kaže Romana Matanovac Vučković, predsjednica HGZ-a.

Zgrada u Gundulićevoj je zaštićeni spomenik kulture, a sagrađena je 1876. donacijama građana.

Sada se taj graditeljski biser s najljepšom koncertnom dvoranom polako obnavlja uz veliku podršku ponajprije Ministarstva kulture, potom Grada Zagreba ali i brojnih sponzora i privatnih donatora.

Novinarima se obratio i Boran Lončarić koji izdašno pomaže Hrvatskom glazbenom zavodu i kao privatni donator i kao sponzor kroz svoju tvrtku GDi te najavio koncert Vlatka Stefanovskog i dua Hojsak&Novosel na kojem će se prikupljati sredstva za obnovu HGZ-a.

Hrvatski glazbeni zavod ugostio novinare u obnovljenom i dotjeranom prostoru
Neno Munitić, utemeljitelj i umjetnički voditelj Omiš guitar festa | Foto: Zvonimir Ferina

Arhitekt Roman Šilje osvrnuo se na sve što je do sada napravljeno u obnovi zgrade i naglasio odličnu suradnju s Gradskim zavodom za zaštitu spomenika i pročelnikom Stipom Tutišem te najavio daljnje planove.

Hrvatski glazbeni zavod ugostio novinare u obnovljenom i dotjeranom prostoru
Arhitekt Roman Šilje | Foto: Zvonimir Ferina

Svaka intervencija u prostoru Hrvatskoga glazbenog zavoda iznimno je zahtjevna, kako zbog starosti zgrade tako zbog činjenice da se mora strogo poštivati struka i očuvati svaki važan detalj ovog iznimnog kulturnog dobra.

Utemeljitelj i umjetnički voditelj Omiš guitar festa Neno Munitić govorio je o suradnji s HGZ-om i najavio koncert japanskog gitariste Yukija Saitoa, laureata prošlogodišnjeg festivala a prisutni su uživali i u nastupu jednog od ponajboljih hrvatskih gitarista Petra Čulića.

Hrvatski glazbeni zavod ugostio novinare u obnovljenom i dotjeranom prostoru
Petar Čulić | Foto: Zvonimir Ferina

“Pokrenuli smo suradnju s mnogim umjetnicima, ansamblima, glazbenim udrugama, festivalima i natjecanjima i započeli s vlastitim produkcijama s ciljem razvoja publike, prvenstveno one najmlađe. Otvorili smo HGZ-a prema drugim umjetnostima osim glazbene te prema događanjima koja nisu nužno ‘klasična’ ali koja dovode novu publiku i rađaju nove suradnje. Nastavljamo s kampanjom za podršku HGZ-u, a u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom pripremamo novi, spektakularni donatorski koncert”, zaključila je Romana Matanovac Vučković.

Sve informacije o kampanji podrške HGZ-u možete pronaći na linku https://www.hgz.hr/donacije/.