Hrvatska dobila još dva američka helikoptera UH-60M Black Hawk [VIDEO]

Foto: MORH/ F. Klen

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, ujedno izaslanik Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH, danas su u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb „Franjo Tuđman“ nazočili prihvatu dva helikoptera UH-60M Black Hawk iz projekta opremanja Oružanih snaga Republike Hrvatske helikopterima, a koji je započeo u prosincu 2018. godine u suradnji s Vladom Sjedinjenih Američkih država, priopćio je MORH.

Od ukupno četiri helikoptera, dva su predmet donacije Vlade SAD-a, a preostala dva u dolasku predmet su nabave Ministarstva obrane.

Ministar Banožić u ovoj prigodi zahvalio je najvažnijem strateškom partneru Republike Hrvatske u području obrane i savezniku, Sjedinjenim Američkim Državama, na potpori i uspješnoj suradnji koja je započela za vrijeme Domovinskog rata kroz suradnju s Nacionalnom gardom Minnesotom te se nastavila kroz brojne projekte, realizaciju ovog projekta nabave helikoptera, kao i projekata opremanja vozilima Bradley.

“Dokaz ovom snažnom partnerstvu je dolazak ova dva helikoptera Black Hawk, kao i donirana dva helikoptera koja su isporučena u veljači ove godine. Možemo se pohvaliti da će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo koje je od danas bogatije za još dva helikoptera, dolaskom helikoptera značajno ubrzati rad u svim zadaćama i operacijama“, rekao je ministar i dodao da je do sada većina pilota UH-60M imala oko 200 sati naleta, što je izniman rezultat obzirom da smo s uvođenjem u operativnu uporabu helikopteri započeli početkom svibnja 2022. godine.

Ministar je najavio kako će Ministarstvo obrane u suradnji s Glavnim stožerom OSRH i Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom nastaviti s realizacijom cilja zamjene helikoptera sovjetske tehnologije onom zapadnom. “Imamo dvije vrste helikoptera, jedni su nabavljani za vrijeme Domovinskog rata i njima resursi istječu uskoro, jednom dijelu iduće godine, a drugom 2024. godine. Problem su i rezervni dijelovi koji su ruske proizvodnje”, dodao je ministar.

Na kraju, ministar je podsjetio kako je ambicija Ministarstva obrane nastaviti s opremanjem helikoptera Black Hawk koji je trenutačno jedan od najboljih helikoptera u svijetu te da se nada da će ih Hrvatska imati 12. “Želja nam je nabaviti još osam helikoptera Black Hawk”, zaključio je ministar.

Foto: MORH/ F. Klen

Admiral Robert Hranj zahvalio je Vladi SAD-a na kontinuiranoj podršci u opremanju i modernizaciji Oružanih snaga RH istaknuvši kako je projekt nabave helikoptera UH-60M Black Hawk iznimno važan za Hrvatsku vojsku. „Ovo je samo jedan od koraka u projektu zamjene helikoptera sovjetske tehnologije zapadnom koji ćemo nastaviti u skladu s financijskim planovima i mogućnostima“, rekao je admiral Hranj i dodao kako je uvjeren da će se suradnja s najvažnijim strateškim partnerom SAD-om nastaviti i u budućnosti na brojnim drugim projektima.

Svečanosti su nazočili i otpravnik poslova a.i. veleposlanstva SAD-a Mark Fleming, vojni izaslanik SAD-a brigadir Matt Denny, šef Ureda za obrambenu suradnju (ODC) Brian Devlin, glavni savjetnik general-bojnik Željko Živanović, ravnateljica Uprave za obrambenu politiku Dunja Bujan Šujster, načelnica Uprave za planiranje Glavnog stožera OSRH brigadna generalica Gordana Garašić, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec sa suradnicima i drugi.

Helikopterima UH-60M Black Hawk dodatno će se povećati sposobnosti Hrvatske vojske, a moći će se koristiti u transportu, sigurnosti granica, borbi protiv terorizma, medicinskoj evakuaciji, traganju i spašavanju, logističkoj popuni i borbenoj potpori. Ujedno će omogućiti interoperabilnost s američkim i NATO snagama u različitim zadaćama i brzo pozicioniranje postrojbi s minimalnim resursima helikoptera.