ALTERNATIVA DIZELU I BATERIJAMA: U Zagrebu testiran gradski autobus pogonjen vodikom

Foto: ZET

Zagrebačkim ulicama ovih je dana vozio gradski autobus Caetano H2 City Gold, pogonjen vodikom!

Tri glavna projekta Europske komisije (Clean Hydrogen Partnership) pod nazivima JIVE/JIVE2/MEHRLIN, a koji za cilj imaju poticanje komercijalizacije autobusa s gorivnim člancima i prateće infrastrukture, u svom programu imaju i organizaciju roadshowa.

Foto: ZET

U sklopu JIVE2 projekta organiziran je demonstracijski CEE bus roadshow koji obuhvaća tri geografska područja EU (centralnu i istočnu Europu, Poljsko-baltičku regiju te južno-istočnu Europu), kako bi se potaknulo korištenje vodika nabavom nabavom 300 autobusa, sukladno Europskoj strategiji za održivu mobilnost i Europskoj strategiji za vodik.

JIVE2 projekt financira Clean Hydrogen Partnership uz podršku Hydrogen Europe, a voditelj projekta je H2LV – Latvijska Udruga za Vodik (član Hydrogen Europe), dok su tehnički partneri na projektu Messer Group (mobilna punionica) i CaetanoBus (autobus na vodik i gorivne članke).

Hrvatska udruga za vodik (CROH2), članica Hydrogen Europe, bila je naš nacionalni koordinator provođenja roadshowa u Zagrebu (28.11.-1.12.2022.) kojemu je cilj promocija vodikovih tehnologija u službi javnog gradskog prijevoza.

Kroz JIVE2 CEE bus roadshow projekt, Grad Zagreb i ZET d.o.o. imali su priliku napraviti test autobusa na trasama linija. Zagrebačkim ulicama tako je ovih dana vozio gradski autobus Caetano H2 City Gold, pogonjen vodikom. Gorivu ćeliju za njegov pogon osigurala je Toyota, vlasnik portugalskog proizvođača, te je zbog toga na autobusu bio i Toyota logo.

Model H2 City Gold je dakle prvi autobus koji za vožnju treba vodik, može prijeći 400-450 kilometara između punjenja spremnika koje traje desetak minuta. U Hrvatskoj za sada nema mogućnosti punjenja. Nakon testne vožnje ulicama grada te trasom linija 102 (Britanski trg – Mihaljevac), 118 (Trg Mažuranića – Voltino) i 140 (Mihaljevac – Sljeme), osigurano je punjenje autobusnih spremnik vodika u ZET-ovoj garaži u Podsusedu, gdje se smjestila Messerova mobilna punionica.

H2 City Gold sprema vodik u 5 spremnika pod tlakom od 350 bara, što je upola manje od tlaka koji se koristi za osobna vozila sličnog pogona, pa ga u ovom slučaju nije potrebno hladiti. Primjerice za osobni automobil Toyota Mirai, koji je također bio u Zagrebu u sklopu Projekta, koristi se vodik ohlađen na oko minus 40 stupnjeva Celzijevih.

Tijekom vožnje ništa nije prepušteno slučaju, jer korištenje ovog autobusa sa troja vrata, dužine 12 metara i kapaciteta oko 80 putnika, sa brojnim sigurnosnim sustavima, niskim podom, prilagođenom ulasku osoba s invaliditetom putem električne rampe, kamerama umjesto klasičnih retrovizora, vozaču je gotovo identično kao i kod dizelskog autobusa. Nije potrebna dodatna obuka, a kratke vožnje na linijama pokazale su kako je vožnja nešto tiša i ugodnija.

Prema navodima predstavnika tvrtke Caetano, cijena održavanja niža je u odnosu na klasične autobuse. Budući da ima manje komponenti i rotirajućih dijelova u motoru, manje je trošenja i manje je dijelova potrebno za zamijenu. Cijena goriva, u ovom slučaju vodika, može i mora biti puno niža, ali mnogo ovisi o tome kako se on proizvodi. Uz pomoć solarne energije najjeftiniji je i istinski ‘zelen’, pa u takvom slučaju H2 City Gold može biti potpuno bez ugljičnog ispuha.

ZET trenutno ima više od 400 autobusa, od kojih je jedna četvrtina na pogon prirodnim stlačenim plinom. Pri korištenju prirodnog plina već je smanjuje emisija ugljičnog dioksida koji se može zamijeniti i potpuno ugljično neutralnim bioplinom.

U svakom slučaju, kao što je najavljeno na Završnoj konferenciji održanoj u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, planovi Grada Zagreba i ZET-a za budućnost bit će svakako usmjereni prema nabavi vodikovih ili električnih vozila.