HIPODROM: Nastavlja se potpisivanje peticije za opstanak na Kajzerici!

HIPODROM: Nastavlja se potpisivanje peticije za opstanak na Kajzerici!
Foto: M. Petković

Akcija prikupljanja potpisa za peticiju za ostanak Hipodroma na sadašnjoj lokaciji, a protiv mega projekta zagrebački Manhattan, produljena je do 28. lipnja.

U tjednu koji je pred nama akcija će se održati na više gradskih lokacija (Avenue Mall, okretištu tramvaja na Črnomercu, Trga bana Josipa Jelačića…) od 14 do 17 sati, stoji u obavijesti objavljenoj na Facebook stranici Zagreb te zove, koja stoji iza akcije građana za opstanak zagrebačkog Hipodroma.

NE DAMO HIPODROM: Održan prosvjed protiv zatvaranja hipodroma
Foto: M. Petković

Predsjednik Zagrebačkog konjičkog saveza Mladen Brezić kaže da bi ukidanje Hipodroma u Zagrebu, bio veliki udar na konjički sport, koji na postojećoj lokaciji na Kajzerici, gdje su štale, dvorana za jahanje i tereni, bilo oni galopski, kasački ili za preponsko jahanje, imaju jako dobre uvjete za bavljanje konjičkim sportom, koji nije jeftin i zahtjevan je, ali pruža jako puno i nema glavnog grada u nekoj državi, koja nema Hipodrom.

Dodao je da je i škola jahanja, jako važna, jer tu se uče prvi koraci u konjičkom sportu, ali i u životu, jer se djeca jako vežu za konje i na Hipodromu su svaki dan. Nekad je u Zagrebu bilo više konjičkih klubova, smještenih na više gradskih lokacija, od Trešnjevke do Dubrave, gdje su bile i štale, ali svi su oni našli svoje mjesto na Hipodromu na Kajzerici, uz desnu obalu Save, gdje je nedavno održan i 64. Međunarodni konjički turnir u preponskom jahanju. Možda i zadnje veliko konjičko natjecanje u Zagrebu?

Konjički sport je u svijetu veliki posao, jer jedan sportski konj, nosi sa sobom najmanje tri radna mjesta, a kod nas je i pored besplatnog ulaza na Hipodrom, slab interes.

NE DAMO HIPODROM: Održan prosvjed protiv zatvaranja hipodroma
Foto: M. Petković

Ipak, dopisom Grada Zagreba, kako bilo, tamo više od 1. prosinca ne bi bilo mjesta za 147 konja na Hipodromu, koji se moraju iseliti do 30. studenoga, kako bi se na pola milijuna tamošnjih kvadrata sagradio mega građevinski projekt tzv. Zagreb City. U konjičke klubove u Čehe i Malu Mlaku, tvrdi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, smjestiti će se 13 gradskih konja iz Ustanove za upravljanje sportskim objektima, a koji su trenutno na Hipodromu. Za ostalih 100-ak konja privatnih vlasnika, a neki su tamo i po 40 godina, će se morati sami snaći jer, kaže gradonačelnik, hobi i ljubav koštaju, a ‘stotinjak kljusina, vrijednih između 300 i 500 eura’, neće ga spriječiti da razvija grad i izgradi zagrebački Manhattan.

Ovo nije kraj, ako treba kampirati ćemo ispred Hipodroma na Kajzerici, poručili su prosvjednici, koji su nedavno održali prvi prosvjedni skupi na Kajzerici, te najavili nastavak borbe, jer idući prosvjed, ako Grad ne odustane od naprasnog ukidanja Hipodroma, će se održati ispred Gradske skupštine.

Grad Zagreb je dosad za Hipodrom izdvajavo godišnje četiri milijuna kuna, ali već duže, osim lijepo održavnog prostora za preponsko jahanje, koji se redovito navodnjava, galopska staza je opasna, kako za konje tako i za jahače. Tu veliku kružnu stazu, od dva i pol kilometra, između dva mosta na Savi, ne mogu održavati samo radnici Zrinjevca, koji su njezino održavanje sveli na košenje trave, prije rijetkih utrka, a zadnja je održana za Uskrs.

S ukidanjem Hipodroma Zagreb, bez njegova izmještanja na neku drugu odgovarajuću lokaciju što se godinama spominjalo, sukladno Zakonu o sportu, na udaru bi se našli i OPG-ovi koji godišnje na Hipodrom isporuče 500 tona sjena, 500 tona slame i 300 tona zobi. Slaba je utjeha da je gradonačelnik obećao, još prije 12 godina, da dok je on gradonačelnik, da se Hipodrom neće micati iz Zagreba.

Na Hipodromu su se već pojavili oglasi, koji nude na prodaju zemljišta u Habijanovcu kod Vrbovca, za smještaj 50-ak konja, koji sada još uvijek slobodno trče usred velike zelene oaze na Kajzerici.

Marinko Petković

Komentari