Zastupnik Petek dobio na uvid famozni Memorandum, ali na samo 15 minuta. Evo njegovih zapažanja

Zagrebački Manhattan
Foto: Facebook / Renato Petek

Gradski zastupnik Renato Petek, član stranke Naprijed Hrvatska, danas je u Gradskoj upravi dobio na uvid famozni Memorandum o projektu “Zagrebački Manhattan”, nakon čega je svoja zapažanja objavio na Facebooku.

Peteku je vrijeme iščitavanja dokumenta bilo ograničeno na 15 minuta, pri tome nije mogao voditi bilješke, pa je objava na Facebooku nastala na temelju onoga što je uspio zapamtiti.

Objavu zastupnik Renata Peteka donosimo u cjelosti, bez ikakvih intervencija:

“Bandić građanima Zagreba prodaje veliku šarenu laž. Grad se u memorandumu s Eagle Hillsom obvezao puno više nego to žele priznati.

Pročitao sam Memorandum o razumijevanju Grada Zagreba i Eagle Hillsa oko realizacije projekta Grad u gradu. Isti sam već ranije zatražio putem zastupničkog pitanja, a jučer je javljeno do se može pogledati, uz najavu.

U sobi 107, na prvom katu Gradske uprave, imao sam ograničenih 15 minuta vremena za čitanje, bez mogućnosti vođenja bilješki.

Tako da prenosim ono što sam zapamtio i zapazio, a ako je nešto pogrešno neka me demantira pročelnica Jozić uz objavu cijelog dokumenta, što ćemo tražiti i dalje, jer se radi o izuzetno vrijednoj imovini Grada, a raspolagati o njoj je izvan ingerencija gradonačelnika.

Što sam zapazio/zapamtio:

Ciljano društvo i udjeli
Grad Zagreb i Eagle Hills će osnovati zajedničko partnersko Ciljano društvo u svrhu realizacije projekta.
Grad će u zajedničkom Ciljanom društvu dobiti manjinski udio, sukladno procjeni imovine koja je trenutno u vlasništvu Zagrebačkog Velesajma d.o.o. i Grada Zagreba, a odnosi se na poznato područje današnjeg Velesajma, Hipodroma i igrališta NK Lokomotiva.

Obveze oko zemljišta
Za taj prostor od 1.1 milijuna kvadrata Grad treba prema ciljevima projekta pripremiti prostorno plansku dokumentaciju, u rokovima koje je navela Darinka Derifaj, 8 mjeseci od potpisivanja ugovora + dodatnih 6 mjeseci. Taj je dio koji je u tijeku kroz izmjene i dopune GUP-a.
Grad treba pripremiti zemljište koje će biti bez ikakvih objekata i temelja, osim onih koji su zaštićeni zakonom. To se vjerujem odnosi na zaštićene objekte na Velesajmu. Što znači da ostalo grad mora ukloniti sam, porušiti sve objekte na Velesajmu, NK Lokomotive i Hipodroma koji nisu zaštićeni kao pojedini paviljoni na Velesajmu.
Grad se također obavezuje osigurati svu potrebnu infrastrukturu i do zemljišta te neprekinutu opskrbu plinom, vodom, vodom, telekomunikacijskim uslugama…

Kupovina udjela partnera
Jedan članak se odnosi na to da će Eagle Hills i/ili vezane tvrtke kupovati udjele Grada Zagreba, prema dubinskoj procjeni vrijednosti.
U slučaju stečaja bilo kojeg partnera drugi može kupiti udio u Ciljanom društvu prema procjeni i prema pravilima Statuta onoga koji odlazi u stečaj.

Ostale obveze
Postoje jasno naznačeni obvezujući članci o tajnosti, odnosima, mogućim prekidima suradnje i slično, koji će biti dio konačnog ugovora, koji će donijeti Gradska skupština Grada Zagreba, na prijedlog gradonačelnika.”