Može li proračun za 2023. ublažiti posljedice krize? Evo što o tome kažu vladajući i oporbeni zastupnici

Foto: Screenshot HRT

U večerašnjoj emisiji “Otvoreno” Hrvatske televizije razgovaralo se, uz ostalo, i o proračunu za 2023. godinu, a sudioinici su pokušali odgovoriti na pitanje može li proračun za 2023. ublažiti posljedice krize.

Marko Pavić, saborski zastupnik (HDZ) rekao je da je intencija proračuna da se ublaže posljedice krize.

“To znači da će građanima osigurati cijene plina i struje tri do pet puta jeftinije nego tržišne, to znači da će cijena benzina biti razumna, vidimo da Vlada svaka dva tjedna urgira sa svojim uredbama. Ovo je proračun i za osiguranje gospodarskog rasta gdje smo ove godine imali 6,1 posto rasta i to nam EK predviđa, jedna smo od uspješnijih zemalja, i isto tako velike će potpore ići za poduzetnike, posebice za pametnu i zelenu tranziciju. Treća komponenta je da uz cijene plina, struje i benzina jest da ovaj proračun osigurava da nema socijalne frakture i da imamo socijalnu koheziju, ne želimo da građani ostanu bez sredstava, da ne mogu plaćati režije”, rekao je Pavić.

Sandra Benčić, saborska zastupnica (Možemo!) rekla je da se na rashodovnoj strani proračuna vidi više od polovice manje od najavljene cifre, kao drugu stvar istaknula je veliko oslanjanje na europske fondove.

“Dosadašnja dinamika potrošnje EU sredstava, a posebno Fonda solidarnosti je bila daleko niža, nego ona predviđena u proračunu za 2023.”, naglasila je Benčić.

Iako su zadovoljni, kako je rekla, socijalnim mjerama prema ugroženim skupinama posebno je sretna da je prihvaćen amandman da se u svim školama osiguraju besplatni obroci.

“Usklađivanje plaća i mirovina ne plati inflaciju”, upozorila je.

Benčić je rekla kako građani kontinuirano od vladajućih slušaju kako se u Hrvatskoj dobro živi dok s druge strane vidimo da 70 posto građana smatra da država ide u lošem smjeru.

Nikša Vukas, saborski zastupnik (Socijaldemokrati) rekao je da je proračun za 2023. asocijalan te da od njega nikakvu korist neće imati ni umirovljenici niti radnici.

“Proračun nema vizije, nije razvojni, u biti radi se o krpanju proračuna uz europska sredstva”, naglasio je.

Darko Klasić, saborski zastupnik (HSLS) rekao je da su Liberali zadovoljni balansiranim proračunom kojim se ostvaruje gospodarski rast i čuvaju radna mjesta.

“Imamo i drugi segment gdje proračun brine o onima koji su najugroženiji kroz razna socijalna davanja. Ne možemo dodatno opteretiti gospdarstvo jer onda i u javnom sektoru nećemo moći pokriti sve troškove”, upozorio je.