Zapaljeni lampaši duž devet kilometra dugačke Ulice grada Vukovara

Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske u suradnji sa Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i još 55 udruga i klubova iz Domovinskog rata, organizirao je u Zagrebu, tradicionalno navečer 17. studenoga, obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje pod sloganom – “I reći ću vam samo još jednu stvar: Zapamtite Vukovar”.

vukovar-svijece-u-zagrebu

Zapaljeni su lampaši duž devet kilometra dugačke Ulice grada Vukovara s jedne i druge strane kolnika, a svečani program održan je na površini između kolnika Ulice Hrvatske bratske zajednice kod raskrižja s Ulicom grada Vukovara, gdje su zapaljeni lampaši u obliku imena grada Vukovara te križa, s velikom svijećom od 2 metra u sredini.

Lampaše su zapalila djeca Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, a na veliku svijeću je postavljeno “Vukovarsko svjetlo mira”, simbol povezanosti Zagreba i Vukovara.

Lampaše su zapalili i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin s izaslanstvom u kojem je bio i Miodrag Demo, hrvatski ratni vojni invalid te predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor.

Predsjednik Kluba veterana 148. brigade Hrvatske vojske Boris Vukadinović istaknuo je da priča o Vukovaru mora zauvijek ostati među Hrvatima, jer je ona simbol Domovinskog rata, borbe za neovisnost i temelj hrvatske države.
“Vukovar je Hrvatska, a Hrvatska je Vukovar. Ne dopustimo, plamenu ljubavi za Domovinu koji nosimo u svojim srcima, da se ikada ugasi. I na kraju, reći ću vam samo još jednu stvar: zapamtite Vukovar!”, poručio je.
Vukadinović je posebno pozdravio branitelje grada Vukovara i 100-postotne ratne vojne invalide koji već gotovo mjesec dana prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja, braneći, kako je rekao, “svoje dostojanstvo i istinu o Domovinskom ratu”.
Vukadinović je podsjetio i kako 23 godine nakon groznih zločina velikosrba počinjenih u Hrvatskoj, opet neki na istoku govore o Velikoj Srbiji.
“Naša im je poruka i savjet: ne sanjajte uzalud, sjetite se kako ste prošli. Zapamtite Vukovar”!, istaknuo je.

Svečanost je počela hrvatskom himnom i pozdravom Domovini u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH te “ponosnom minutom hrvatske tišine – Uvijek su s nama”.
Molitvu je predvodio izaslanik Vojnog ordinarijata vojni kapelan don Josip Stanić, a u dramskom programu sudjelovali su Anja Šovagović-Despot i Joško Ševo.

Pjesmu “Gospodine generale” otpjevao je Vladimir Kočiš Zec, a Stanko Šarić otpjevao je pjesmu “Iznad polja makova”.

Pjesmom “Rajska djevo kraljice Hrvata”, završio je u Zagrebu program obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, večer uoči 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.
Na svečanosti obilježavanja bio je i rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras koji je novinarima izjavio da je “ovdje Zagreb pokazao jedinstvo, pokazujući ljubav i ponos na svoje branitelje, a tako treba biti i u Vukovaru”.
Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor poručio je da bi o Vukovaru trebalo misliti svih 365 dana, a sutra 18. na dan pada Vukovara trebali bi dokazati jedinstvo hrvatskog naroda i svi bi trebali biti jedna kolona i jedan narod.

I zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin istaknula je kako je zadaća cijele Hrvatske da s Vukovarom živi svih 365 dana u godini.
“Naravno da sutra moramo biti svi složni, ali mi cijele godine moramo biti složni i participirati u dizanju grada koji je bio stradalnik. Mi ga rado nazivamo svi herojem, ali što smo učinili za tog heroja. Grad Zagreb je obnovio gimnaziju, županija Zagrebačka je obnovila kompleks crkve Svetog Filipa i Jakova, Grad Zagreb je uredio Memorijalni centar na Ovčari, te je stalno uz Vukovar i pomaže Vukovarce i branitelje ne samo moralno nego i kada treba i financijski. Grad Zagreb je i ove godine organizirao da svi studenti Vukovarsko-srijemske županije koji studiraju u Zagrebu, sutra ujutro autobusima krenu u Vukovar”, poručila je Kusin.

Osim u Ulici grada Vukovara paljenje svijeća i obilježavanje žrtve Vukovara 17. studenoga organizirano je i u Vukovarskoj ulici u zagrebačkoj Donjoj Dubravi gdje su veterani iz 145. brigade HV-a također obilježili žrtvu Vukovara.
U utorak, 18. studenoga u 19 sati u crkvi Sveta Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu bit će misa za sve stradale u Vukovaru, Škabrnji i Domovini, a nakon mise najavljen je koncert “Bogu i Domovini”.