Gradska skupština u četvrtak prvi put bez Milana Bandića

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine koja je zakazana za četvrtak bit će prva na kojoj neće biti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, ali ne zato što je odsutan zbog putovanja ili sličnih obaveza, nego jer je u zatvoru.

skupstina_grada_zagreba

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek izjavila je danas novinarima da je Bandić svoje ovlasti prenio na nju. “Zakon je tu jasan – opunomoćeni zamjenik dužan je konzultirati se s gradonačelnikom koji mu je punomoć dao”, odgovorila je Švaljek na pitanje novinara je li posjetila Bandića u Remetincu i s njime se konzultirala oko poslovanja Grada.

Švaljek je prvi put umjesto Bandića vodila konferenciju za novinare u Gradskoj upravi, uobičajenu uoči sjednice Gradske skupštine. Rekla je da očekuje mirnu sjednicu, bez posebnih prijepora, ponovivši kako Grad Zagreb “funkcionira kako treba”.

Na predloženom dnevnom redu sjednice je 15 točaka. Među njima je prijedlog izmjena Odluke o komunalnom redu, koju je predložio Bandić, te prijedlog izmjena Odluke o komunalnom doprinosu, koji je predložio Klub gradskih zastupnika HSLS-a i HSS-a.

Na dnevnom redu trebalo bi se naći i više gradonačelnikovih prijedloga – o osnivanju Doma za starije i nemoćne osobe “Park”, o osnivanju Doma za djecu i odrasle – žrtve obiteljskog nasilja “Duga – Zagreb”, o stipendijama za učenike i studente slabijeg socijalnog statusa, te o izmjeni odluke o osnivanju Osnovne škole Iver.

Također na sjednici bi se trebali naći prijedlozi odluke o proširenju djelatnosti Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež, te izmjene Programa poticanja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva u Zagrebu do 2017.