Grad Beč ima sjajan model za borbu protiv jednokratnog otpada

Grad Beč ima sjajan model za borbu protiv jednokratnog otpada
Foto: Christian Jobst / PID

U austrijskoj je prijestolnici od 2005. godine do danas iskorišteno 15,5 milijuna čaša za višekratnu upotrebu. Kad bi se sve te čaše posložile jedna u drugu, prekrile bi udaljenost od 77,5 kilometara.

Njihovom je upotrebom dosad ušteđeno ukupno 134 tone otpada i 1.210 tona ugljičnog dioksida, što odgovara zapremini od 45 kamiona za odvoz otpada i 203 balona na vrući zrak. Pod geslom “I’ll be back!” svaka se čaša može upotrijebiti i do 150 puta!

U Beču su već devet godina na snazi stroge zakonske odredbe za sve organizatore događanja. Njima su, između ostalog, propisani koncepti za gospodarenje otpadom, njegovo odvojeno sakupljanje kao i upotreba višekratne ambalaže. Pritom se u obzir uzima i broj ljudi koji će se okupiti na određenom eventu.

Članica bečkog poglavarstva za okoliš, Ulli Sima, naglasila je da upotreba višekratnih čaša značajno doprinosi zaštiti klime i čistoći u tom gradu.

Upravo je na njezinu inicijativu prije 15 godina pokrenut bečki sustav za unajmljivanje posuđa za višekratnu upotrebu, čime su jednokratne čaše zamijenjene višekratnim. Za njih se plaća kaucija, a nakon korištenja se odvoze i peru za ponovnu upotrebu. Mogućnosti njihove primjene su brojne, od manjih događanja u vrtićima, školama i fakultetima do većih open-air evenata, a zanimljivo je da ih se upotrebljavalo i na “Eurosongu” koji je 2015. održan u Beču.

Osim što ova “zelena” opcija pogoduje zaštiti okoliša, za organizatore je često i povoljnija od zbrinjavanja jednokratnih plastičnih čaša jer im je za pranje višekratnih već pokrivena četvrtina troškova. Osim toga, iskustvo je pokazalo da ove izrazito kvalitetne čaše privlače i svojim izgledom te donose veće prihode od prodaje pića.

Uz ovu hvalevrijednu inicijativu Grad Beč podržava i pilot-projekt višekratnih šalica za coffee to go u kojem već sudjeluje 100 partnerskih poduzeća. Od prošlog ljeta u optjecaj ih je stavljeno preko 250.000, čime je dosad ušteđeno čak 5 tona otpada.