Golemom većinom Mimici izglasano povjerenje u Europarlamentu

neven-mimicaEuropski parlament izglasao je velikom većinom glasova u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu pozitivno mišljenje o imenovanju Nevena Mimice za povjerenika Europske komisije za zaštitu potrošača.

Potpredsjednik hrvatske Vlade dobio je potporu 565 zastupnika, protiv su bila 64 zastupnika i suzdržanih 64. Nakon pozitivnog mišljenja Europskog parlamenta Mimičino imenovanje treba još formalno potvrditi Vijeće Europske unije.

Mimica je 4. lipnja uspješno prošao saslušanje pred nadležnim odborima Europskog parlamenta, koji su preporučili pozitivno mišljenje za prvog hrvatskog povjerenika u Europskoj komisiji. Mimica će dužnost preuzeti 1. srpnja, na dan ulaska Hrvatske u EU-u.

“Sada je, što se tiče Europskog parlamenta i njegova savjedodavnog mišljenja, stvar završena. Još je preostala formalna potvrda Vijeća EU-a, ali mislim da je put sada čist”, rekao je Mimica.

Mimica se u posljednjih dana intenzivno pripremao za saslušanje, što mu je omogućilo da se dobro upozna s temama iz resora koji će preuzeti.

Istodobno, radio je i na formiranju vlastitog kabineta, čiji će sastav uskoro objaviti. Kabinet će imati sedam članova, među njima i nekoliko Hrvata, te još deset ljudi na administrativno-tehničkim poslovima.

“Šef kabineta praktički određen, radi se o njemačkom državljaninu, koji mi je jako puno pomogao u pripremama. Pokušat ću u najvećoj mogućoj mjeri uključiti i hrvatske eksperte u kabinet, jer mi sada u Komisiji još nemamo zaposlenih stručnjaka, pa evo neka ih barem bude u kabinetu hrvatskog povjerenika”, rekao je Mimica.

Hrvatska je vlada Mimicu kandidrala za povjerenika, a predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso prihvatio je tu kandidaturu i Mimici dodijelio resor zaštite potrošača.