GENIJ ZA BUDUĆNOST: Osmu godinu zaredom održava se manifestacija ‘Tesla & friends’, evo tko sve sudjeluje

Nikola Tesla

Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost osmu godinu zaredom organizira trodnevnu manifestaciju Tesla & friends kojom će odati počast nacionalnom velikanu, izumitelju i znanstveniku svjetskoga glasa Nikoli Tesli, obilježavanjem 161. obljetnice njegova rođenja i četvrtog Dana Nikole Tesle – dana znanosti, inovacija i tehnologija od 9. do 11. srpnja u Zagrebu.

Prvog dana manifestacije 9. srpnja u 10:30 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla bit će održano predavanje o Tesli uz mogućnost razgleda stalnog postava muzeja, a u 21 sat na Bundeku će u partnerstvu s Gradom Zagrebom biti održan koncert Ane Rucner.

Na sam dan Teslinog rođenja 10. srpnja u 10 sati zajedno s predstavnicima Grada Zagreba i Instituta Ruđer Bošković, članovi Udruge položit će cvijeće na spomenik Nikoli Tesli u Zagrebu uz prigodan program s nastupima glazbenika Katarine i Zrinke Čupić, Ljerke Končar Gamulin i Maria Rucnera, dok će se u večernjim satima u Hotelu Esplanade održati već tradicionalna svečana proslava i dodjela godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost. Trećeg dana manifestacije 11. srpnja od 10 sati u HGK-Komori Zagreb održavat će se konferencija Tesla u Zagrebu na temu Tesla u znanosti i primjena Teslinih izuma. Na konferenciji će biti održana panel diskusija u kojoj će sudjelovati prof.dr.sc. Mladen Martinis, dr.sc. Ivan Šimatović, dr.sc. Velimir Abramović i doc.dr.sc. Marin Vuković te predavanja Đure Horvata, osnivača i direktora tvrtke Tehnix i Tomislava Boška, direktora tvrtke DOK-ING Automotiv. U partnerstvu s Gradom Zagrebom u kazalištu Gavella u 20 sati, 10. i 11. srpnja bit će izvedena predstava Tesla Anonimus Filipa Šovagovića.

Inače, ovogodišnja proslava Teslina rođenja u znaku je podrške Udruzi za podršku i poticanje zajedništva Hrvatska pomaže u projektu prikupljanja sredstava za razminiravanje Teslinog rodnog Smiljana. Projekt će u uvodnom dijelu konferencije Tesla u Zagrebu prezentirati predsjednica te udruge Đurđa Adlešič.

Ovogodišnja manifestacija Tesla & friends održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Grada Zagreba, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Rochester Institute of Technology Croatia, Turističke zajednice Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb.

Sva događanja, osim svečane večere i dodjele godišnje nagrade u Hotelu Esplanade te predavanja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, otvoreni su i besplatni za posjetitelje.