HRT na obljetnicu Oluje premijerno prikazuje dokumentarni film “Slike rata – Matko Biljak”

Obitelj Štedul u ratnom Vukovaru | Foto: Matko Biljak

U četvrtak 5. kolovoza na 26. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije Oluja HRT premijerno prikazuje dokumentarni film “Slike rata – Matko Biljak”.

Fotoreporter Slobodne Dalmacije Matko Biljak, izvještavao je s ratišta širom Hrvatske. Od prvih barikada, preko Banije, Vukovara, Kruševa, Dubrovnika, Knina.

Siniše Glavaševića izvještava iz improviziranog radijskog studija u Vukovaru | Foto: Matko Biljak

Njegov ratni opus čine tisuće fotografija nastalih za vrijeme Domovinskog rata koje sadrže bogat dokumentarni prikaz ratnih stradanja i borbe hrvatskog naroda za samostalnost. Krajem rujna 1991. Matko i kolega novinar Zvonimir Krstulović probijaju se do Vukovara zadnjim slobodnim koridorima. Tada nastaje poznata fotografija Siniše Glavaševića dok izvještava iz improviziranog radijskog studija.

Hrvoje Kostelac i njegovi suboraci iz 7. gardijske brigade | Foto: Matko Biljak

U jednom od Vukovarskih podruma nastala je fotografija Mirjane Štedul, tada jedanaestogodišnje djevojčice i njene obitelji. Slijedom tragičnih događaja u Vukovaru ovo će ostati jedina fotografija iz Mirjaninog djetinjstva i razlog da gotovo 30 godina poslije potraži autora fotografije.

U Kninu 1995. se pak Biljak, kako sam kaže, koncentrirao na vesela lica hrvatske vojske te bilježi trenutke pobjede i slavlja. U podnožju kninske tvrđave nastaje fotografija Hrvoja Kostelca i njegovih suboraca iz 7. gardijske brigade, koji su prvi ušli u Knin. Fotografija je tada svoje mjesto dobila na naslovnici Slobodne Dalmacije.

Film bilježi susret Matka i Hrvoja 26 godina poslije.

Redatelj filma je Mario Krce, scenarist Ivan Neveščanin, snimatelj Filip Starešinić, montažerka Jelena Drobnjak, a glazbu potpisuje Bojan Anđić.

Film “Slike rata – Matko Biljak” na rasporedu je u četvrtak 5. kolovoza na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1) u 21.30.

Foto: HRT