U Beču se otvara izložba najboljih svjetskih novinskih fotografija

U Beču se otvara izložba najboljih svjetskih novinskih fotografija
Straight Voice | Foto: Yasuyoshi Chiba, Agence France-Presse

Svijet ponovo dolazi u Beč! U poznatoj će bečkoj fotografskoj galeriji WestLicht po devetnaesti put zaredom od 11. rujna do 25. listopada 2020. biti izložene najbolje svjetske novinske fotografije koje upečatljivo prikazuju događaje koji su obilježili proteklu godinu.

Radi se o izložbi neprofitne organizacije za fotonovinarstvo “World Press Photo Foundation” sa sjedištem u Amsterdamu koja od 1955. organizira natječaje za izbor najboljih novinskih fotografija. One zatim obilaze svijet u obliku putujuće izložbe koja se smatra najvažnijim pregledom aktualnih dostignuća međunarodnog fotonovinarstva.

U Beču se otvara izložba najboljih svjetskih novinskih fotografija
Požari u Australiji | Foto: Matthew Abbott, Panos Pictures, for The New York Times

Ove je godine pobjedu odnijela fotografija pod nazivom “Straight Voice” koju je u sudanskoj prijestolnici Khartoumu snimio japanski fotograf francuske novinske agencije AFP, Yasuyoshi Chiba.

Poslije višemjesečnih prosvjeda sudanska je vojska 2019. izvela državni udar protiv diktatora Omara al-Bašira nakon gotovo 30 godina njegove vladavine. No prosvjedi su se nastavili uz zahtjev da se oformi civilna vlada, na što je vojska reagirala nasiljem. Samo nekoliko dana prije nastanka ove fotografije vojnici su otvorili vatru na prosvjednike i pritom mnoge od njih usmrtili.

Fotografija “Straight Voice” prikazuje scenu s jednog od tih prosvjeda koji je održan 19. lipnja 2019. Na njoj se vidi mladi aktivist koji recitira poeziju u trenutku nestanka struje − koji je namjerno izazvala vojska s ciljem gušenja prosvjeda − dok ga ostali prosvjednici iz mraka osvjetljavaju svojim mobitelima. U kolovozu te godine u Sudanu je konačno dogovorena uspostava nove prijelazne vlade.

“Bio je to jedini miran trenutak prosvjeda koji sam doživio tijekom svog boravka tamo. Njihovo neprekinuto zajedništvo doimalo se poput žara koji bi se u svakom trenutku mogao ponovo rasplamsati”, rekao je Chiba o svojoj fotografiji.

U Beču se otvara izložba najboljih svjetskih novinskih fotografija
Prosvjedi u Hong Kongu | Foto: Nicolas Asfouri, Agence France-Presse

Dolazak izložbe u Beč komentirao je član uprave bečke galerije WestLicht, Peter Coeln: “Fotoreporteri nam svakodnevno s velikom osobnom predanošću prenose ono što se događa u svijetu, riskirajući pritom nerijetko vlastiti život. U ovim vremenima, kada je kretanje mnogim ljudima ograničeno, postajemo još svjesniji važnosti takvih informacija iz prve ruke. Nagrade World Press Photo svake godine ne postavljaju samo standarde dobrog fotonovinarstva, već u prvi plan stavljaju i autore, fotografkinje i fotografe, koji u svakodnevnom moru vijesti često budu previđeni.”

Na ovogodišnji natječaj World Press Photo prijavilo se oko 4.300 fotografa s gotovo 74.000 fotografija, a povjerenstvo je dodijelilo 44 nagrade u osam kategorija. Neki od tematiziranih prizora bili su katastrofalni šumski požari u Australiji, sukob demokratskog pokreta i državne vlasti u Hong Kongu, građanski prosvjedi u Čileu te osebujne ličnosti iz Netflixove dokumentarne serije “Tiger King”.

U Beču se otvara izložba najboljih svjetskih novinskih fotografija
Prosvjedi u Čileu | Foto: Fabio Bucciarelli for l’Espresso
U Beču se otvara izložba najboljih svjetskih novinskih fotografija
Sudionici Netflixove dokumentarne serije Tiger King| Foto: Steve Winter for National Geographics