U Vrbovcu održana tradicionalna manifestacija “Kaj su jeli naši stari”

Foto: Dražen Kopač / Zagrebačka županija

Turističko-kulinarska manifestacija “Kaj su jeli naši stari”, u svom 41. izdanju, održana je proteklog vikenda u Vrbovcu. Udruge žena, ove godine njih 13, i vrbovečki ugostitelji, za brojne su posjetitelje pripremali “Rani ruček” i “Obed z bakinog lonca”.

“Ove smo godine povezali osobe iz povijesti Vrbovca s jelima koja su one, prema dostupnim izvorima, voljele jesti. Stoga su naše udruge žena, naše čuvarice baštine, zajedno s našim ugostiteljima, ponudile posjetiteljima Zagorkinu kašu, štrucu Katarine Zrinski, Eleonorin grah, Markizove široke rezance, zelje grofa Petra, Pankretićevu kotlovinu…”, ispričala je Jasna Benedik, direktorica Turističke zajednice Vrbovca, organizatora manifestacije.

Posjetitelji su mogli kušati i bijele žgance s čvarcima, poriluk z jajcima, jetrice sa žgancima, krumpir na kockice, jagle, belu i prežganu juhu, knedle sa šljivama… Namirnica manifestacije bila je tikvanja (žuta buča) od koje se pripremao čušpajz. Najukusniji su skuhale članice Udruge žena Pirakovec.

U ime glavnoga pokrovitelja, predsjednika RH Zorana Milanovića, manifestaciju je otvorio njegov izaslanik gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, a u ime Zagrebačke županije, jednoga od pokrovitelja, prisutni su bili predsjednica Skupštine Martina Glasnović i zamjenik župana Damir Tomljenović.

“Manifestacija je imala i uspona i padova, pa veseli što zadnjih godina ponovno raste. Jedno vrijeme tradicijska jela bila su potisnuta, stoga je jako dobro da im se ove godine dala posebna pažnja i da se spojem njih i povijesnih osoba promoviraju bogata tradicija i baština Vrbovca”, na svečanosti otvorenja manifestacije rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović.

Zahvalio je svima koji su, kroz proteklih četrdesetak godina, organizirali ovu, najstariju turističko-kulinarsku manifestaciju u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj posebno je zahvalio udrugama žena koje, rekao je, puno ulažu u pripremu jela i same manifestacije.

“Rezultat je izvrstan!”, poručio je.