Dva gradonačelnika i župan u berbi jagoda u Breškoj Zelini

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, u društvu sa županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem i gradonačelnikom Ivanić Grada Javorom Bojanom Lešom, obišao je imanje Poljoprivredne zadruge Vita – Plod na kojemu se uzgajaju jagode na hidroponski način.

kozic_bandic_les

Izgradnju i opremanje plastenika sufinancirao je Grad Zagreb temeljem raspisanih natječaja za dodjelu sredstava pomoći u poljoprivredi i šumarstvu.

“Ovo je samo dokaz da Grad Zagreb sa Zagrebačkom županijom može na polju poljoprivrede napraviti jako puno. Vrijedne ruke ovih ljudi i najmodernija tehnologija dokaz su da će građani Zagrebačke županije i Zagreba jesti najkvalitetnije jagode”, rekao je gradonačelnik Bandić.

Hidroponski način uzgoja je sistem uzgoja biljaka bez tla, a kao supstrat se koristi kokosovo vlakno, treset ili kamena vuna. Odvija se u grijanom zaštićenom prostoru što znači da je proizvodnja moguća tokom cijele godine. Biljke nemaju dodir sa bolestima i štetnicima iz tla pa se troši znatno manje zaštitnih sredstava, a rast biljaka je bolji i brži.