DRASTIČNO POSKUPLJENJE: Zagrebparking najavio nove cijene parkiranja, prva zona 12 kuna po satu!

Parkiranje - kontrola
Foto: zagrebparking.hr

Zagrebparking je najavio nove, znatno više cijene parkiranja, a “korekcija cijena”, kako se u službenom priopćenju naziva ovo poskupljenje, najveća je za prvu zonu te će nova cijena parkiranja biti 12 kuna po satu (stara cijena 6 kn).

Za II. zonu cijena se povećava na 5,00 kn/h (stara cijena 3 kn), za III. na 2,00 kn/h (stara cijena 1,5 kn), dok bi cijena dnevnih parkirališnih karata (DPK), komercijalnih parkirališnih karata – tjedna, mjesečna, godišnja (KPK) i povlaštenih parkirališnih karata (PPK) ostala nepromijenjena, čime se, kako se ističe u priopćenju, ne bi utjecalo na budžet građana kojima je zbog dnevnih migracija i mjesta stanovanja parkiranje u široj zoni gradskog središta svakodnevno neizbježno.

Evo kako je sročeno obrazloženje ovog povećanja cijena: “Zagrebački holding d.o.o. podružnica Zagrebparking, kao mjeru ekološki odgovornog poslovanja, a u svrhu smanjenja prometnih gužvi na prometnicama i parkiralištima, smanjenju onečišćenja zraka, smanjenju emisija CO2 (Sporazum iz Kyota), doprinos ispunjavanju obveza Strategije 20-20-20 (povećanje korištenja energije iz obnovljivih izvora za 20%, poboljšanje energetske učinkovitosti za 20%, smanjenje emisije stakleničkih plinova za 20%) s ciljem realizacije do 2020. godine, smanjenja prekapacitiranosti javnih garaža i prometnih gužvi na ulazima u garaže i okolnim prometnicama, u sklopu kontinuiranog ulaganja u podizanje kvalitete usluge javnih garaža (ugradnja punjača za električna vozila, energetski učinkovita i ekološka rasvjeta, defibrilatori za javne garaže, sustav automatizacije javnih garaža) te poticanja građana na korištenje javnog gradskog prijevoza u centru grada, upućuje prijedlog korekcije cijena parkiranja na javnim parkiralištima i u javnim garažama.”

Pravilnik, odnosno novi cjenik, stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.