VELIKA TUGA U SESVETSKOM KRAJU: Na božićnoj misi preminuo župnik Antun Sente

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Jutros je tijekom misnog slavlja preminuo preč. Antun Sente st., župnik župe Sv. Antuna Padovanskog iz Sesvetskih Sela i dekan Sesvetsko-vugrovečkog dekanata.

“Umro je iznenada, premlad, jutros na božićnoj misi u Sesvetskim Selima, pred punom crkvom ljudi, dijeleći pričest. Bilo je više liječnika na misi, oživljavali su ga, nije uspjelo”, objavila je na svom Facebook profilu Tanja Baran, novinarka i urednica Radio Sljemena.

Preč. Antun Sente, st. rođen je 28. siječnja 1966. godine u Zagrebu, od oca Rudolfa i majke Anke. Odrastao je u obitelji s troje djece u mjestu Martinec Orehovički u zagorskoj župi Orehovica. 1980. godine upisao se u Dječačko sjemenište na Šalati u Zagrebu gdje je pohađao Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u kojoj je 1984. godine maturirao.

Školovanje je nastavio na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu gdje je diplomirao 1990. godine. Svoju prvu pastoralnu službu kao đakon obnašao je 1990. godine u župi Svih svetih u Sesvetama.

Zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić zaredio ga je za svećenika Zagrebačke nadbiskupije 23. lipnja 1991. godine. Prvu službu župnoga vikara obnašao je u župi sv. Ane u Križevcima od 1991. do 1995. godine, a nakon toga službovao je kao župni vikar u župi Odra i Velika Mlaka.

Godine 1997. kao župni upravitelj upućen je u ratom razrušene i opustošene župe Ladvenjak i Vukmanić nedaleko od Karlovca. U godinu je dana materijalno pridigao crkvene objekte tih stradalih župa. Godine 1998. zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić šalje ga u novoosnovanu zagrebačku župu sv. Nikole biskupa u Stenjevcu gdje je bilo potrebno izgraditi crkvenu građevinu i osnovati živu crkvu vjernika.

Tamo je bio župnik punih 16 godina. Od 2001. obnašao je službu dekana u Kustošijskom dekanatu. Dekretom zagrebačkoga nadbiskupa Josipa Bozanića od 21. kolovoza 2014. godine bio je župnikom župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima.

Na Hrvatskom katoličkom radiju dvije godine (2019.-2021.) predano je surađivao u emisiji “Halo, velečasni?” gdje je svaki drugi petak odgovarao uživo na brojna pitanja vjernika.