DAN NEOVISNOSTI: Evo što su u svojim čestitkama napisali Grabar-Kitarović, Jandroković i Plenković

U povodu Dan neovisnosti Republike Hrvatske najviši dužnosnici uputili su čestitke.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović:

“Drage Hrvatice i Hrvati,
Poštovane hrvatske državljanke i državljani,
Danom neovisnosti obnavljamo sjećanje na povijesnu odluku Hrvatskoga sabora o konačnom i nepovratnom državnom osamostaljenju Republike Hrvatske. Svaki hrvatski domoljub osjeća ponos i zahvalnost svima znanima i neznanima koji su se kroz povijest žrtvovali za taj povijesni cilj. Hrvatska je danas država za koju se zna i koju se uvažava. Postigli smo u proteklih dvadeset osam godina brojne uspjehe, pokazali smo da nam nijedan cilj nije nedostižan ako smo mu zajedno posvećeni.
Znamo i osjećamo da možemo za Hrvatsku raditi više i bolje. Želimo stvarati društvo i državu po mjeri hrvatskog čovjeka. Vjerujem da ćemo i u tome uspjeti jer vjerujem u hrvatske ljude, jer vjerujem u Hrvatsku.
Svim poštovanim državljankama i državljanima u zemlji i svijetu srdačno čestitam Dan neovisnosti Republike Hrvatske!”

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković;
“Svim Hrvaticama i Hrvatima u domovini i inozemstvu te građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan neovisnosti, uime Hrvatskoga sabora i osobno.
Dan 8. listopada 1991. ostat će trajno upisan u hrvatskoj povijesti kao dan kada je Hrvatski sabor donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ-a. Ovom odlukom, uz Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske i Ustavnu odluku o suverenitetu i samostalnosti Republike Hrvatske, koje je Hrvatski sabor donio 25. lipnja 1991. godine, Hrvatska postaje suverena, samostalna i neovisna država pokrenuvši postupak za međunarodno priznanje.
Hrvatski sabor je ovim državnim aktima potvrdio dugogodišnju težnju hrvatskoga naroda da svoju budućnost gradi u slobodnoj, suverenoj, samostalnoj, neovisnoj, demokratskoj i pluralističkoj Hrvatskoj.
Za takvu Hrvatsku, mnogi hrvatski branitelji i njihove obitelji podnijeli su domoljubno i časno velike žrtve u Domovinskom ratu i na tome ćemo im zauvijek biti zahvalni. A baština i vrijednosti Domovinskog rata, kao polazne točke suvremene hrvatske države, obvezuju nas da ih čuvamo i prenosimo mlađim naraštajima.
Danas kada osnažujemo budućnost naše domovine, moramo biti svjesni da ona ovisi samo o nama samima – o našoj samosvijesti, snazi, domoljubnom osjećaju, odlučnosti, odgovornosti i slozi.
S tom sviješću, i uz usklađeno djelovanje građana i svih razina vlasti, Hrvatska može trajno ići prema naprijed i biti zemlja na koju će biti ponosan svaki hrvatski građanin. A to je zemlja koja trajno osnažuje svoj identitet, tradiciju, temeljne vrijednosti i svoje institucije. Zemlja koja, u skladu s načelima solidarnosti i pravde, poštuje svakog čovjeka i njegovo dostojanstvo te štiti obitelj, mlade i najslabije osobe. Kao i zemlja gospodarske perspektive i sigurnosti koja ima jasnu i prepoznatljivu ulogu u današnjem međunarodnom poretku, u kojem brine o svojim nacionalnim interesima.
Sretan Dan neovisnosti Republike Hrvatske!”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković:
“Obilježavamo 28. godišnjicu sjednice Hrvatskog sabora održane u zgradi INA-e, dan nakon raketiranja Banskih dvora i u okolnostima prijetnje novih zračnih napada na Zagreb, kada je donesena odluka o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše SFRJ. Time je nakon isteka tromjesečnog moratorija provedena Ustavna odluka o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine.
Ostvaren je time stoljetni san hrvatskog naroda za suverenom, samostalnom i demokratskom državom, koju danas gospodarski razvijamo i snažno međunarodno pozicioniramo kao zemlju koja drži do svog identiteta i nacionalnih interesa. Stoga se sa zahvalnošću, ponosom i punim poštovanjem prisjećamo predvodničke uloge prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te herojstva hrvatskih branitelja i svih koji su u Domovinskom ratu utkali svoje živote u slobodu Hrvatske.
Današnja Hrvatska ostvarila je sve svoje strateške ciljeve te je angažirana članica Europske unije i NATO-a.
Nakon nešto više od šest godina članstva pred Hrvatskom je odgovorna zadaća predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. Kao najmlađa država članica, svega tri desetljeća od stjecanja neovisnosti bit ćemo u prigodi predsjedati Unijom od pola milijarde stanovnika, što će biti izrazito intenzivno razdoblje i međunarodni angažman kakav Hrvatska još nije imala.
Hrabrost i požrtvovnost hrvatskih branitelja u ostvarivanju slobodne i samostalne države putokaz nam je svima da se zajedno, svakoga dana zalažemo za još bolju Hrvatsku te kvalitetniji i prosperitetniji život svih hrvatskih ljudi.
Hrvaticama i Hrvatima i svim našim sugrađanima u zemlji i inozemstvu, u ime hrvatske Vlade i osobno, čestitam Dan neovisnosti!”