Ciklus “Mladi za mlade” HGM-a i u novoj sezoni predstavlja najbolje od najboljih

Foto: Danijel Bartolić / HGM

Hrvatska glazbena mladež u suradnji s renomiranim institucijama ulazi u novu, 31. sezonu, ponovo pružajući prigodu mladim, nagrađivanim glazbenicima da se predstave publici njihove generacije.

Hrvatska glazbena mladež (HGM) kreće u novu, 31. sezonu, s novim mladim glazbenicima u ciklusu “Mladi za mlade”, koji će, kao i uvijek, svojim programima pridonijeti svestranom razvoju i unaprjeđenju svih oblika kulturnih sadržaja za djecu i mladež u Republici Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na glazbu.

Foto: Danijel Bartolić / HGM

Ciklus “Mladi za mlade” HGM-a, utemeljen 1992. godine, u suradnji s renomiranim institucijama, predstavlja mladoj publici izvođače njihove generacije, a mladim glazbenicima pruža priliku da osvajaju i stječu svoju publiku, pritom promovirajući najbolje mlade glazbenike, dobitnike raznih nagrada ili pobjednike i laureate natjecanja, primjerice, Nagrada Hrvatske glazbene mladeži “Ivo Vuljević”, natjecateljskog Ciklusa koncerata mladih glazbenika mo. Vinko Lesić, Hrvatskoga društva glazbenih i plesnih pedagoga (HDGPP), dobitnike Rektorove nagrade i dr.

Posebnost i visoku vrijednost programa “Mladi za mlade” prepoznaje te kao glavni sponzor podupire Hrvatska elektroprivreda (HEP).

Koncerti u sezoni 2023./2024.

Tijekom sezone, svi koncerti održavaju se srijedom u Maloj dvorani KD-a Vatroslava Lisinskoga i prenose se putem posebnoga YouTube kanala, kojem se možete priključiti prateći Facebook stranice Hrvatske glazbene mladeži, @jmcroatia Mladi za mlade ili web stranice www.hgm.hr i www.gmzz.hr

Prvi koncert u ciklusu “Mladi za mlade” održat će se u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u srijedu, 18. listopada 2023., u 20 sati pod nazivom “Odjeci Grožnjana”, a nastupa Gudački orkestar HGM-a pod umjetničkim vodstvom Anđelka Krpana.

Mladi glazbenici koji sviraju u Gudačkom orkestru HGM-a su: 1. violine: Anđelko Krpan, Adela Žganec, Tao-Yuan Hsiao Elisa, Aida Rešidbegović, Anđelina Baričević, Jan Zajec Uzeirbegović

2. violine: Lorena Marković, Vanda Novoselec, Lorena Radičević, Anja Šlegl, Lara Janjatović, Patrik Bedeković, viole: Tonka Philps, Pavle Franković, Katarina Gregorin, Bianca Saridžić,

violončela: Vid Krpan, Anamarija Bukovnik, Hanna Rabadan te kontrabasi: Marko Rajtora i Matija Bojko.

Na prvom koncertu u ciklusu izvodit će se djela Amanda Ivančića, Antonija Vivaldija, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Pabla de Sarasatea, Kurta Atterberga te Edvarda Griega.

Mala dvorana Vatroslava Lisinskog ugostit će 15. studenoga 2023. u 20 sati i Miju Pečnik na glasoviru, laureatkinju natjecanja “Vinko Lesić” Glazbene mladeži Split. Na istom mjestu, u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog 31. siječnja 2024. u 20 sati, nastupit će laureati natjecanja Lions Grand prixa, a 6. ožujka u 20 sati Sven Crnković & Nikola Smetko, saksofoni, dobitnici Rektorove nagrade za 2021./2022. godinu te Domagoj Guščić, na glasoviru.

“Zvijezde glazbenih škola” Nika Šincek, glasovir, Tonka Tkalec, flauta, Hana Rabadan, violončelo, Andrija Cukrov, violina, Antea Čvorak, violončelo, Noa Papić Bogadi, gitara, Grgur Zagrajski, glasovir uz goste horniste iz Glazbene škole “Josip Slavenski” i Glazbene škole “Davorin Jenko” iz Beograda predstavit će se publici Male dvorane Vatroslava Lisinskog 10. travnja 2024. u 20 sati, a 15. svibnja u 20 sati nastupit će dobitnik nagrade “Ivo Vuljević” Hrvatske glazbene mladeži za najboljega mladoga glazbenika u 2023. godini.

Počeci u Grožnjanu

Gudački orkestar HGM-a izrastao je od mladih perspektivnih glazbenika koji su sudjelovali 2011. godine na ljetnim radionicama komorne glazbe u svjetski poznatom Međunarodnom kulturnom centru HGM-a u Grožnjanu. Nakon svog prvog promotivnog koncerta u Zagrebu, u jesen 2011. počeli su nizati uspjehe i na svjetskim pozornicama te su u proljeće 2012. nastupili na 9. europskom festivalu orkestara u estonskom gradu Tallinnu. U Hrvatskoj je orkestar održao uspješne koncerte i u Umagu, Grožnjanu, Koprivnici, Bjelovaru, Karlovcu, Osijeku i Bujama, a svoje umijeće muziciranja pokazali su i na Osorskim glazbenim večerima te na svečanom zatvaranju Dubrovačkih ljetnih igara 2013. godine.

Danas HGM u suradnji s podupirateljima i sponzorima Glazbenom mladeži Zagrebačke županije, Muzičkom akademijom u Zagrebu, Ministarstvom kulture i medija RH, Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za kulturu i civilno društvo, Glazbenom mladeži Splita, Ženskim klubom Lions Club Kontesa Nera, Glazbenom školom Varaždin, Glazbenom školom “Fortunat Pintarić” iz Koprivnice, Glazbenom školom Vatroslava Lisinskog u Zagrebu i Glazbenom školom Ivana Lukačića iz Šibenika te Večernjim listom, Press clippingom i Europlakatom.

HGM je član Jeunesses Musicales International, najveće međunarodne mreže glazbenih mladeži koja je prisutna u 60 država te realizira 40.000 projekata godišnje. Time HGM izravno sudjeluje na svjetskoj glazbenoj pozornici te je punopravan član i generator inovativnih i kreativnih ideja, projekta i mogućnosti za mlade ljude. Također, prati i provodi UNESCO-ve Smjernice za umjetnički odgoj koje predstavljaju službenu preporuku svim vladama zemalja članica UN-a kako postupati i koje ciljeve izabirati kad je u pitanju odgoj i obrazovanje kroz i za umjetnost.