U subotu se po 23. put održava javnozdravstvena kampanja Dan narcisa

U subotu se po 23. put održava javnozdravstvena kampanja Dan narcisa
Foto: Pixabay

Tradicionalna javnozdravstvena kampanja Dan narcisa, koja je pokrenuta s ciljem podizanja svijesti o važnosti brige o zdravlju dojki, održat će se u subotu, 23. ožujka na Trgu bana Josipa Jelačića od 10.00 do 14.00 sati.

Kampanja se u Zagrebu održava po 23. put, a organizatori su Grad Zagreb i Gradski ured za zdravstvo, u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Hrvatskom ligom protiv raka.

U kampanji sudjeluje i Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same koja najavljuje da će sva sredstva koja budu prikupljena ići za projekt “Nisi sama – ideš s nama!”

Humanitarna akcija “Nisi sama – ideš s nama!”, koju je pokrenula ova udruga, traje od 23. ožujka do 31. svibnja, s ciljem prikupljanja dodatnih novčanih sredstava za projekt prijevoza žena na kemoterapiju.

Inicijalna sredstva za projekt, koji je 14. ožujka obilježio godinu dana postojanja, udruga je osigurala putem natječaja Zaklade Solidarna i Zaklade Adris, a potom su održane i dvije velike kampanje tijekom kojih je za pokrivanje troškova prijevoza žena na kemoterapiju od donacija tvrtki i građana prikupljeno gotovo 250.000 kuna.

Na pokrivanje troškova projekta do sada je potrošeno 177.546,42 kune, u prosjeku 1504 kune po osobi, budući da je uslugu do sada koristilo 118 žena.  

Većina korisnica projekta “Nisi sama – ideš s nama!” žene su starije životne dobi, uglavnom umirovljenice koje nemaju živućih članova obitelji ili oni žive u drugim gradovima. Neke od korisnica žive u staračkim domovima, no ima i vrlo mladih žena, samohranih majki, žena koje imaju djecu s posebnim potrebama, žena koje osim od maligne bolesti boluju i od nekih drugih bolesti.