Bandić o Holdingu: Ili 20 posto niže plaće, ili 20 posto ljudi dobiva otkaz

bandicIli ćemo u Holdingu otpustiti 20 posto radnika, ili ćemo za 20 posto rezati plaće – dvije su opcije koje je rezolutno naveo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na izvanrednoj sjednici pročelnika gradskih ureda i članova uprave Zagrebačkog Holdinga.

Nakon sjednice zaključeno je kako su kratkoročne obveze Holdinga 3,3 milijarde kuna, a potraživanja 1,1 milijardu kuna, od kojih je polovicu nemoguće naplatiti. Dakle, kao problem ostaje 2,85 milijardi kuna, koje Holding treba podmiriti kao dug.

Za 28. kolovoza zakazana je izvanredna sjednica Gradske skupštine s temom spašavanja Holdinga, no Bandić i čelnici Holdinga nisu do kraja otkrili kakve će konkretne poteze poduzeti. Istoga dana raspisat će se i natječaj za 18 direktora u podružnicama Holdinga.

‘Jedna od mjera bit će i otpuštanja’, poručio je Bandić. ‘Morat će se raditi radikalan rez, jer je u pitanju 13.500 radnih mjesta u Holdingu’, dodao je.

Odlazak bivše Uprave na godišnji odmor, i to službenim automobilima, razbjesnio je Milana Bandića. U Holdingu je inače i današnji dan neradni po internim pravilnicima te 214 osoba koje rade u široj upravi Holdinga ne moraju doći na posao.

‘Čudim se Ljubičiću i njegovoj imotskoj širokogrudnosti što im je dao službene automobile za godišnji. Da se maca voza. Da im se nešto ne dogodi obilazeći republiku. Gospoda su otišla na zasluženih mjesec dana godišnjeg, oni su kao Tiger Woods. Samo im još naočale i golf-palice fale. Kao, imaju 214 zaposlenih stručnjaka, pa s kojim se to stručnjacima Holding mogao naći u ovakvom stanju. Znate kako su oni zaposleni? Telefonski, po stranačkoj liniji’, kazao je Bandić.

Slobodan Ljubičić, šef Holdinga, istaknuo je kako je situacija dramatična, ali da plaće radnika nisu upitne, kao ni usluge građanima.